Малиново-карамелена омбре торта

3
Добави коментар

Преливащите цветове на глазурата създават стилен, драматичен завършек

Приготвяне

1. Загрейте фурната до 160 С (140 С с обдухване). Намажете и застелете с хартия дъната на 2 дълбоки 20 см форми за торта. В голяма купа разбийте с миксер маслото, захарта и ¼ ч.л. сол на пухкав крем. Добавете яйцата, едно по едно, като разбивате добре след всяко. Добавете брашното лъжица по лъжица, след това ванилията и млякото. Внимателно добавете малините, като се стараете да не ги разкъсвате. Разделете сместа между двете форми и печете 50-55 мин, докато дървено шишче, забодено в тестото, излезе чисто. Охладете във формите, след това извадете върху решетка, като ги обърнете наопаки.

2. За да приготвите глазурата, сложете в купа 1 с.л. от карамела, крем сиренето, маслото и пудрата захар и разбийте с миксер, докато получите гладък пухкав крем. Разрежете блатовете на две с дълъг нож. Сложете първия блат в чиния или поставка за торта, намажете го с малко от карамела и поръсете с малко малини. Подредете върху него останалите три блата, като слагате по малко карамел и малини на всеки следващ.

3. Отделете около 1/3 от глазурата и с палетен нож измажете тортата с тънък слой отгоре и отстрани. Охладете за 30 мин.

4. Разделете останалата глазура в 2 купи. Оцветете едната част с розовата боя, а другата – с карамелената. Извадете тортата от хладилника. Изсипете карамелената глазура отгоре и с палетен нож я разпределете до половината на стените. С розовата глазура покрийте стените от долната част до средата на тортата. Смесете внимателно двата цвята глазура, като се стараете да прелеете цвета чрез почиствате на ножа преди всяко движение. Загладете леко стените или ги оставете грапави, за рустик ефект. Най-вкусна е на следващия ден, ще се запази в хладилника до 3 дни, сервирайте на стайна температура.

Продукти
ЗА БЛАТОВЕТЕ
400 г меко масло и още за намасляване
400 г светла кафява захар
5 големи яйца
400 г брашно с набухвател
2 ч.л. ванилов екстракт
2 с.л. мляко
200 г малини
ЗА ГЛАЗУРАТА
400 г млечен карамел от консерва
300 г пълномаслено крем сирене
140 г меко масло
300 г пудра захар
100 г малини
розова и карамелена пастообразна боя