От днес Русия включва YouTube в регистъра на забранени сайтове

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Федералната служба по надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации на Русия (Роскомнадзор) внесе днес в регистъра на забранените сайтове платформата за споделяне на видео YouTube, собственост на интернет гиганта Google, съобщава „Ведомости“. Пресслужбата на регулатора обяви това си намерение още в сряда.

В съобщението на Роскомнадзор се казва, че сайтът е внесен в забранителния списък заради публикуването на сериалите „Чернобил“ и „Физрук“.

На 7 април Московския градски съд взе решение за вземане на мерки спрямо YouTube. Искът беше подаден от телевизионната компания „ТНТ-телесеть“, която притежава правата за тези сериали. YouTube тогава ги свали от сайта си, но след това те неколкократно са били качвани отново, съобщава Роскомнадзор.

След направена преди няколко дни проверка на YouTube били установени 137 случая на публикуване на серии на „Чернобил“ и „Физрук“ на сайта. „Многократно до администрацията на интернет ресурса бяха изпращани съобщения с искане за сваляне на противоправно публикуваните материали“, казва се в съобщението на регулатора.

Регистърът на забранените сайтове в Русия беше създаден през 2012 г. по силата на закона „За защита на децата от информация, която вреди на тяхното здраве и развитие“. Първоначално в него бяха включени сайтове с детска порнография, методи за самоубийство и приготвяне на наркотици. След това обаче материалите, които могат да станат част от забранителния списък, значително се разшириха.

След като Роскомнадзор внесе сайт в регистъра, операторите са длъжни да блокират достъпа до него. Опасността от попадане в забранения списък се състои в това, че далеч не всички интернет доставчици могат да блокират достъпа само до една конкретна страница и в този случай са принудени да блокират достъпа до целия сайт, напомня „Ведомости“.

Регулаторът обикновено не предупреждава порталите за това, че страниците им се внасят в черния списък. Миналата седмица по жалба от страна на Федералната служба за контрол на търговията с наркотици в регистъра беше внесен и Esquire, като това стана ясно едва след оплакванията на потребителите на сайта.

Роскомнадзор обаче споделя, че ситуацията при YouTube е различна. „Видеохостинг услугата има огромна аудитория, а след внасянето на портала в регистъра за някои потребители сайтът ще е изцяло недостъпен“, коментира пред „Ведомости“ прессекретарят на ведомството. „Администрацията на YouTube винаги откликваше на нашите искания и сваляше незаконното съдържание. По неизвестни причини обаче това не се случи при „Физрук“ и „Чернобил“, добавя той.