Потънала подводница с надпис на кирилица е открита край Швеция

2
Добави коментар
boleyn
boleyn

Потънала миниподводница бе открита в шведските териториални води от гмуркачи, издирващи потънали плавателни съдове, съобщи Франс прес.

Това стана девет месеца след преследването на тайнствена подводница в Швеция. Властите не потвърждават официално откриването на потънала миниподводница.

Шведското министерство на отбраната реагира предпазливо на съобщението на гмуркачите: „Нашите анализатори все още не са обявили заключенията си и искат да видят още снимки, които гмуркачите ще ни дадат. Очакваме заключенията им и не искаме да правим предположения“, казва армейски говорител, цитиран от БТА.

Според един от гмуркачите от организацията „Оушън Екс тийм“ подводницата е невредима, по нея няма видими поражения и люковете са затворени. Затова те допускат, че екипажът не е могъл да се спаси при потъването. Тя е дълга около 20 метра и широка 3,5 м. „Не може да се каже кога е произведена подводницата и от колко време лежи на морското дъно, но по буквите на кирилица, изписани на корпуса, може да се съди, че е руска“, добави организацията. Според шведския вестник „Експресен“ тя лежи на дъното, на 2,8 км от брега на централна Швеция и е заснета от подводен робот.

През октомври 2014 г. Швеция предприе издирване в Балтийско море, в Стокхолмския архипелаг, след подозрения, че руска подводница е навлязла в шведски води. Тогава не бе установено на коя държава принадлежи тайнствената подводница.

Не смятаме, че днешното откритие има връзка с издирването на подводница миналата година, каза пред „Експресен“ представител на „Оушън Екс тийм“.  Организацията подготвя нова експедиция на гмуркачи, които да изследват подводницата отблизо.