Сокът от римска маруля (Кос) помага при болест на Адисон

2
Добави коментар
yApple

Сокът от римска маруля (Кос) помага при болест на Адисон

Въпреки че е член на семейство марули, римската маруля има напълно различен химичен състав от обик­новената. Този зеленчук произлиза от гръцкия остров Кос и поради тази причина в Англия се нарича „Салата Кос“.

Сокът от римска маруля, заедно с малко келп (морски водорасли), активизира функцията на надбъбречната кора и отделянето на адреналин, поддържащ баланса в организма.

Терапевтичната стойност на сока от римска салата се дължи на високото му съдържание на натрий, ко­ето надвишава това на калия с 60%. Това го прави особено полезен при болестни състояния, засягащи надбъбречните жлези. Например, при болест на Адисон (бронзова болест) се изисква прием на голямо ко­личество органичен натрий и сравнително нисък про­цент калий, за да се компенсира недостигът на хормо­ни, произвеждани от надбъбречната кора. По този начин разглежданият сок се явява изключително подходящ.

Опитът показва, че при лечение на Адисоновата бо­лест трябва да се пият много сурови зеленчукови соко­ве и най-вече такива, съдържащи споменатата комби­нация от елементи.

По време на това лечение се препоръчва въздържа­не от храни, които имат концентрирана скорбяла и захар, всякакви месни продукти, както и всички зе­ленчуци, съдържащи повече калий, отколкото нат­рий. Това изискване ограничава избора на зеленчуци и техните сокове до: цвекло, целина, римска маруля и спанак. Към тази диета могат да се включат пресните нарове, ягоди, домати, фурми, мед, бадеми и букови жълъди (жир).

В много случаи сокът от моркови, добавен към всички споменати сокове, подобрява терапевтичните качества на сместа, като понякога добавянето на малко козе мляко също дава добри резултати.

 

 

 

 

Кратък URL: http://vitagold.bg/?p=5114