Наги – полубожествени змии с глави на хора

1
Добави коментар
nordic
nordic

снимка: https://ru.wikipedia.org

Наги са полубожествени същества с тяло на змия и една или няколко човешки глави. Древните индийски поверия гласят, че цивилизацията на нагите съществувала от зората на човечеството и била могъща. Тези същества обитавали митичната планина Меру.

В книгата „Махабхарата“ описват нагите като земни обитатели. Впоследствие Брахма (върховен хиндуистки бог) разтваря Земята и тези същества се преселват в подземния свят, издигат си дворци, обсипани със злато и скъпоценни камъни.

В индийската митология нагите имат за царе – змии с множество човешки глави. Такъв цар е змията Шеша с хиляда глави, който поддържа  Земята и Вишну. Главите на мъдрите 3, 5, 7 и 10-глави змии са украсени с корони и скъпоценни камъни.

Нагите често са сравнявани със змиеподобни същества от Тибет, Бирма, Лаос и драконите в Китай. Индийските наги са описани в много ведичски и будистки текстове, епични поеми. Техни изображения има в Камбоджа, моста на нагите в Пхимай Тайланд и други места. На изображенията митичните същества имат няколко човешки глави, без коси, разширена шия (подобно на кобри) и чифт крака или са без крака. Цветът на фигурите бива син, зелен, червен, черен, бял, а дрехите им са разнообразни. Царят Шеша, например е изобразяван с пурпурни одежди и бяло колие около врата.

Отровата на нагите е сравнявана с огън и мълнии: „Отровата им можела да запали всичко в пламъци“,  „От огнената им змийска отрова къщата лумвала в пламъци и рухвала, като поразена от мълния.“

Змиите с човешки глави са описани като умни и хитри създания. Те са изкусни в борбата си с хора, богове и демони, използвайки магия, отрова и тактиката на неочакваното нападение. Считани са за мъдри магове, способни да съживяват мъртвите и да изменят външния си вид, внезапно да се появяват и изчезват. Способни са да предизвикат дъжд, бури и други природни стихии.

В митологията нагите са пазителите на будизма. Придворният историк Акбар Абул Фазл (XVI в.) в своята книга пише, че в древността от дълбините на езерото Ниланга, Кашмир, изплувала книгата „Нилмат“, в която се съдържало пълното описание на Кашмир и неговата история. В Индия свързвали нагите с плодородието, а в Китай ги считали за земни божества, пазители на петте сфери и посоките на света.

В „Махабхарата“ пише, че нагите могат да се превръщат в хора и да имат интимни връзки и брак с хора. Нагите са безсмъртни същества, а някои от тях имат способността да летят. Легендата гласи също, че безсмъртието си получили вкусвайки амрита (нектар на боговете, даряващ безсмъртие), но тогава езикът им се раздвоил, тъй като лижели амритата от острите стъбла на тревата куши.

Често наговете избирали да живеят в човешки образ, както имало и хора, които живеели с нагите в техния свят. И в двата случая имали добро потомство. Жените наги, пленяваши със своята красота, често били съпруги на смъртни царе и известни личности.

© Езомистика