6 книги за хора, които не обичат да четат

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Преди няколко дни поставих началото на списък с препоръчителни книги  за деца, които не обичат да четат. Днес реших да направя кратък списък  с такива за възрастни. Почти всеки ден разговарям с клиенти, които искат да купят книга за свой познат, който не обича да чете или не е чел отдавна. Това е отговорна и амбициозна задача, защото от тази книга най-вероятно зависи дали въпросният човек ще се завърне към четенето, или ще се откаже тотално. Но колкото хора, които не обичат да четат по този свят, толкова и хубави книги, които чакат новия си приятел. Така че да започваме!

Уточнявам още в началото, че книгите, на които се спирам в този текст са такива, които съм препоръчвала години наред на разнообразни читатели, които са останали доволни от избора си. Голяма част от тях са любими на мои колеги и приятели.

Преди всичко, за да сте спокойни, че ще купите книга, която ще бъде прочетена вместо захвърлена, може да обърнете внимание на някои от следните съвети:

Първо и очевидно – не избирайте огромна книга. Вярно е, че по корицата посрещат, а по финала изпращат, но все пак не дърпайте дявола за опашката. Обемът често стряска начинаещите читатели и те се отказват още в началото. Изключения има и едно от тях може да намерите няколко реда по-късно.
Изберете художествена книга, която не носи характеристиките на конкретен жанр. Не можете да сте сигурни дали човекът, за когото я купувате би предпочел криминална, фантастична или любовна история. 
Избягвайте представители на авангардни литературни течения. Заложете на по-стилизирания изказ на автора.
Не се спирайте на книга, която скоро е била филмирана. Щом човекът не чете така или иначе, какво ще го накара да спре вниманието си на роман, в който знае какво се случва.
Стремете се романът да е с динамична фабула и разнообразен сюжет. С други думи – без „Глад“ на Хамсун и без „Океан море“ на Барико.
Подарете книга, която харесвате. Можете ли да си представите вашият приятел да я чете с удоволствие? Ако да, то – честито, имаме победител. Но ако не…

 

 ….ето няколко доказано ефективни предложения: 

„Сянката на вятъра“, Карлос Руис Сафон – тук обемът не бива да ви притеснява. В романа се случват толкова много неща, че четящият няма време да се разсее и да спре да чете. Историята съчетава мистерия, романс и приключения,а всичко това се случва на фона на един от най-магнетичните испански градове – Барселона. Загадка около тайнствен роман и още по-тайствения му автор ще променят живота на едно момче, което ще прекара години в разплитането на тайната около тях. През това време ще срещне любовта, смъртта, страха и преоткриването на собствената си смелост.
„Стогодишният старец, който скочи през прозореца и избяга“, Юнас Юнасон – роман на скандивански журналист, който знае как да накара читателите да се смеят. Представете си един стогодишен старец, който тръгва на приключение с краден куфар, слон и странни приятели, преследван от притежателя на куфара, от полицията и от кого ли още не. Сега добавете към това факта, че старецът знае как да направи качествен експлозив. И е помагал с уменията си по време на едни от най-важните исторически събития на 20 век. Да, същият този старец се е срещал с Мао, Сталин, Франко, дьо Гол… И сега ще се срещне с някой необичащ книгите, за да го превърне в обратното.
„Миниатюристът“, Джеси Бъртън – пригответе се да добре написана и добре заредена с действие история, която се развива през 17в. в Амстердам. Главната героиня е омъжена за заможен търговец, който рядко се задържа у дома. Животът й обаче се промяна с един странен подарък от съпруга й – къща-макет на собствения им дом, към която тя малко по малко започва да добавя фигурки, дело на единствения миниатюрист в града. Оттам нататък започва заплетена игра на тайни и лъжи, която продължава да вълнува читателя дълго след финала на романа.
„Весели разкази“, О. Хенри – кратки, хитри и увлекателни. Разказите на О. Хенри са едно прекрасно начало за всеки начинаещ читател или прекрасен начин за релаксация за онези, които имат повече опит с четенето. Не съм срещала човек, който да не си спомни с усмивка историята за младото семейство, което няма пари за коледни подаръци и затова нежната половинка продава косите си, за да купи верижка за часовника на съпруга си, а той от своя страна тайно продава часовника си, за да й купи гребен.
„На изток от запада“, Мирослав Пенков – зарежете всички предразсъдъци, които имате за българските автори и ми се доверете. Сборникът с разкази на Мирослав Пенков е една от книгите, които през годините съм препоръчвала с най-чиста съвест и (слава Богу) няма клиент, който да не я е харесал. Книгата съдържа истории, които са написани с много стил и класа. Някои от тях развеселяват, други трогват читателя, трети го карат да потъне в собствените си спомени и с носталгия да погледне назад към родното село, към първата любов, към загубеното семейство. Пенков ще ви напомни за Елин Пелин, Радичков, Йовков, Хайтов и ще ви напомни, че по-важно от корените няма.
„Крадецът на книги“, Маркъс Зюсак – Действието се развива по времето на ВСВ, когато доведеният баща на Лизел Мемингер прибира в къщата си еврейско момче, защото някога бащата на момчето е спасил живота му. Лизел и момчето стават много близки приятели, а връзката между променя и двамата. Междувременно в страната масово се изгарят книги, които Хитлер намира за рушащи морала и ценностите на народа. Лизел обаче се опитва да спаси колкото се може повече книги. Привързаността й към толкова забранени неща в един момент й носи неприятности, които ще променят живота й изцяло.

 

Идеите за книги-подарък за хора, които не обичат да четат, не спират до тук и определено не се изчерпват само с тези 6 заглавия. Но в края на краищата – това е едно добро начало.