„Стъкленият“ остров Мурано

1
Добави коментар
InLife
InLife

Венеция е едно невероятно представление, в това никой не се съмнява. Неразделна част от очарованието му е и малкият остров Мурано, раят на стъклените пластики, бижута, статуетки, полилеи, огледала и… всичко, което може да бъде изработено от стъкло.

Не се колебаем и миг, че трябва да ви представим Мурано с цялото му очарование и ето – вземаме водно такси и прекосяваме набързо солените води на лагуната. Още с приближаването усещаме, че ни очаква едно стъклено представление и постепенно влизаме по каналите, обградени от типичните венециански къщи и магазинчета за стъкло.

Бързаме да стигнем при Паоло, главният мениджър на една от най-елитните фабрики за стъкло – New Murano Gallery. Посрещането е типично по италиански – мило, усмихнато и с целувки. И после… Потапяме се в магията на ръчните стъклени творения.

Първоначално производството на стъкло във Венеция е започнало около IX век, след като е пренесено като занаят най-вероятно от Сирия. Къщите в този период са били предимно дървени, затова доджите са се страхували от пожари, причинени от пещите на стъкларите.

Страховете са били основателни, защото ако проследите историята на най-големите забележителности, ще забележите, че повечето са изгаряли при големи пожари поне 2-3 пъти, а други са построени на места, разчистени именно след големи градски пожари. Затова през 1291 г. се взема решение стъкларите да бъдат преместени на о. Мурано. А повярвайте – в една стъкларска фабрика е наистина горещо. Микеле и Джовани, героите на нашия филм работят тук по цял ден, но потопени в креативността си, явно не усещат горещината. Защото без грам признак на умора ваят по цял ден стъклени пластики, оцветяват течната смес, извайват форми и стъклени чудеса.

Потопете се с пътешествениците на In LIFE в атмосферата на невероятния остров…

репортери и редактори: Деси Цонева и Деси Барбукова
оператор: Кунчо Поляшки
снимки и постпродукция: Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в: