Съдът на Камбиз

7
Добави коментар
borsi
borsi

Правосъдието е в основата на всяка държава
 
Без него или с неговата деградация следва разпад на обществото от която държавата не оцелява, защото тя е функция от доброволното събиране на хората, обединени от общото желание за сигурност и ред. Когато те липсват, държавата е само географско понятие което не означава нищо и става лесна плячка на външни нашествия (ако държавата не ти служи за нищо, защо да я браниш), бедност, бягство на населението или вътрешнодържавен разпад и граждански войни.
Без ефективно и максимално справедливо правосъдие не са възможни да функционират не само органите на самата държава, а търговията, производството и всичко което се върти около тях. Това е причината държави с много ниски данъчни ставки да се избягват от инвеститорите и производителите, защото какво значат ниски данъци, когато няма елементарна съдебна система?! Това е било ясно на хората от хиляди години. Камбиз II цар на Персия е син на Кир Велики. Камбиз живял от около 559-522 преди новата ера. Налице е  хроника на следната история от Херодот. Ужасяващото наказание, одиране жив не е рутинна практика дори в онези времена и е запазено само за най-бруталните престъпления като държавна измяна и в случая на съдия уличен в получаване на подкуп. Според Херодот, Сисамнес бил корумпиран съдия по Камбиз II на Персия . Той приел подкуп и в резултат на това издал несправедлива присъда. Бил арестуван и одран жив. С кожата му тапицирали стола на който трябвало да седне неговия наследник в съда.
В късното средновековие, 1498 г. жителите на град Брюж (сега част от Белгия) решили да украсят за спомен за това събитие, залата за съвещания на своите общински съветници. На този диптих наречен “Съдът на Камбиз“ холандския художник (David Gerard) е изобразил арестуването на подкупния съдия и неговото наказание. Една от странностите на тези две картини е, че героите не са облечени в древни дрехи, а вместо това са представени в облекло  характерно за епохата и модата на Възраждането. В 1542 г. друг холандски майстор (Dirck Vellert) пресъздава случката на витраж.