Семена на Кресон (Крес – Lepidium sativum) – свеж и екзотичен вкус

3
Добави коментар
gardenshop
gardenshop

Gardenshop Pro градински център представя за почитателите на свежите растения за салати едно изключително бързо растящо вкусно растение – сортови семена от кресон или още е познат като крес (латинско име на Крес е Lepidiumus sativum).

Кресът е едногодишен зеленчук, който расте изключително бързо. Свежите листа и стъбла са готови за консумация 2 до 3 седмици след засяването на семената.

Той се цени високо заради своя приятен пикантен вкус, който напомня леко на хряна или нещо като горчица. Използва се много често за приготвяне на различни екзотични салати, за подправяне на морски деликатеси, пиле, картофи, риба, за приготвяне на сосове и др.

Кресона е много подходящ за засяване у дома в саксии или пластмасови сандъчета за цветя. С редовно поливане и поетапно засяване през 7 – 10 дни може да си осигурите солидно количество от свежия зеленчук за продължителен период от време.

От семената израстват растения с изправени стъбла, които имат височина около 50 до 90 см. Младите стъбла и листа са изключително богати на витамин C, каротин, рутин (много полезен витамин от групата на C – витамините, който стимулира усвояването на витамин С и не позволява неговото разрушаване, помага за образуването на стволови еритроцити и стимулира дишането на тъканите), в кресона се съдържат още витамини от група B, младите стъбла са богати на желязо, калий, йод, калций и др. минерални соли.

Кресон може да отглеждате не само у дома в саксии, а и на открито. Обикновено се произвежда от зеленчукопроизводители още рано на пролет в полиетиленови оранжерии или парници (кресонът не е студоустойчив). Сроковете за засяването на семената зависят от това кога ви е нужен добива. Обикновено производството стартира март – април, като семена се засяват поетапно през 7 до 10 дни. Готовия кресон се бере две – три седмици след засяване като се изкоренява или се реже близо до корена, комплектова се на връзки и е готов за пазара.

За отглеждането на крес е много важно да поливате редовно. Той е влаголюбив зеленчук, който не понася засушаване. Друго важно условие е светлината. При недостиг на светлина стъблата се издължават, а добивът става нискокачествен.

Кресът се цени високо, защото се използва не рядко за производство на кълнове поради бързия си растеж.

Спецификация

Сеитбена норма
Ако сте решили да се занимавате с производство на крес в България е добре да си осигурите около 40 – 50 гр. семена за един декар площ.

Време на засяване
За отглеждане на закрито у дома (в пластмасови саксии, кашпи и др.) няма срокове за засяване. Може да го отглеждате целогодишно стига да осигурите слънчево място и редовно поливане. Обикновено семената от кресон се засяват март до април за отглеждане на открито. Летните жеги не се отразяват добре на кресона.

Време за засаждане на разсада
Не се прави разсад, засява се директно на постоянно място.

Разстояние едно от друго
Осигурете 8 – 10 см м/у отделните растения и 20 – 25 см м/у редовете при отглеждане на открито или в оранжерия.

Период на плодоносене
Вашият крес е готов за консумация 2 – 3 седмици след засяване на семената.

Вид отглеждане
Подходящ за отглеждане на открито и закрито.

Добив
500 – 600 кг на декар, но след четвъртата година.

 

Плодове
Полезната част на Креса са листата и стъблата. Те са свежи с приятен пикантен вкус и екзотичен аромат. Много вкусни и полезни, богати на витамини и минерални соли. Височината на стъблата е около 50 до 90 см.

Брой семена в 1 грам
В 1 грам има приблизително 70 – 90 бр. сортови семена от Крес.

Технически характеристики

Размер на опаковката – 15/10 см

Семена в един грам – 70 – 90 бр.

Нето тегло – 5 гр.

Семена в една опаковка – около 350 – 450 бр.

Тегло на продукта – 0,010 кг (10,00 гр.)

Забележка: На гърба на всяка опаковка със сортови семена от Крес (Lepidiumus sativum) има срок на годност на семената и процент на тяхната кълняемост. Тези данни са проверени от ИАСАС (Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол).