Парламентът избра подуправителите на БНБ

1
Добави коментар
Idiotoria_Taurus
Idiotoria_Taurus

Парламентът избра подуправителите на БНБ

Народните представители гласуваха назначаването на тримата подуправители на Българска народна банка. Това са Димитър Костов, Калин Христов и Нина Стоянова. След ожесточени дебати в Народното събрание новите-стари подуправители на БНБ положиха клетва.

Как някои от най-четените български медии отразиха гласуването, вижте в таблицата:

Заглавие: “ГЕРБ, АБВ, БДЦ и ДПС избраха кандидатите на Радев за БНБ”

Цитат: “”Като гледам ДПС ще подкрепят кандидатурите, но това достатъчно ли е като обществено доверие към БНБ. С тези кандидатури и най-вече Димитър Костов не постигате ефекта да стабилизирате БНБ, а рискувате напрежението и проблемите да продължат, има опасност да се самобламирате”, посочи Мартин Димитров. ПГ на ГЕРБ ще подкрепи екипа, предложен от Димитър Радев, защото му имаме доверие, заяви председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.”

Автор: Георги Брандийски

Заглавие: “Решено! 4 партии избраха подуправителите на БНБ”

Цитат: “ГЕРБ с изключение на Методи Андреев, цялото ДПС, депутатите от АБВ и БДЦ застанаха зад тримата кандидати. Въпреки че от Патриотичния фронт заявиха, че ще напуснат залата, те останаха и гласуваха против, както и БСП и “Атака”

Автор: Ива Николова

Заглавие: “Избраха всички подуправители на БНБ – подкрепиха ги ГЕРБ, ДПС, БДЦ и част от АБВ”

Цитат: “Парламентът избра и Калин Христов за подуправител на БНБ. Той ще е ръководител на управление “Емисионно“

Автор: Лъчезар Лисицов

Заглавие: “БНБ вече е с нови подуправители (обновена)”

Цитат: “Със 122 гласа от 190 депутати в зала, и след прегласуване, депутатите избраха Димитър Костов да бъде подуправител на управление „Банков надзор“ с 6 годишен мандат.”

Автор: Румяна Денчева

Заглавие: “Избраха предложените от Радев подуправители на БНБ”

Цитат: “ГЕРБ, с изключение на Методи Андреев, ДПС, депутатите от АБВ и БДЦ, застанаха зад тримата кандидати, съобщи DarikNews.bg.Въпреки че от Патриотичния фронт заявиха, че ще напуснат залата, те останаха и гласуваха „против“, също както Реформаторския блок, БСП и „Атака“. Така против предложението бяха 65 народни представители, а четирима се въздържаха.”

Заглавие: “Трима нови подуправители на БНБ положиха клетва след 3 часа дразги”

Цитат: “По време на избирането им депутати от парламентарните групи на Реформаторския блок и Патриотичния фронт напуснаха залата. Кандидатите са добре подготвени и имат волята да работят за практическото реализиране на концепцията за управлението и развитието на БНБ, с която бях избран за управител, отбеляза Димитър Радев при представяне на номинираните.”

Автор: Вилиана Миделиева

Заглавие: “ГЕРБ, ДПС и БДЦ назначиха тримата подуправители на БНБ”

Цитат: “Реформаторите също казаха още преди гласуването, че ще са “категорични против”. Те заявиха, че са най-вече против кандидатурата на Калин Христов, която определиха като обидна.
Мартин Димитров от Реформаторския блок (РБ) призова Радев да оттегли кандидатурите си и да предложи нови хора. Той заяви, че със сегашните кандидатури се рискува да се стигне до дестабилизация. “И най-опитните хора допускат грешки, използвайте този шанс днес и оттеглете тези кандидатури. Не чакайте да видите дали предложенията ще минат на косъм”, каза Димитров. Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев също заяви, че ще гласува “против” тримата подуправители.“

Автор: Симона Костадинова

Заглавие: “Предизвестено ДПС и ГЕРБ избраха подуправителите на БНБ (обобщение)”

Цитат: “След близо 3 часа дебат депутатите одобриха подуправителите на БНБ, предложени от новия гуверньор Димитър Радев. Това стана основно с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Представители на Реформаторския блок изразиха остро несъгласие с това хора от досегашния екип да останат в ръководството на централната банка като основно несъгласието беше насочено срещу избора на Димитър Костов за шеф на управление “Банков надзор”. 

Заглавие: “Избраха подуправителите на БНБ”

Цитат: “ГЕРБ, с изключение на Методи Андреев, ДПС, депутатите от АБВ и БДЦ, застанаха зад тримата кандидати.Въпреки че от Патриотичния фронт заявиха, че ще напуснат залата, те останаха и гласуваха “против”, също като БСП и “Атака”.Така се събраха 65 гласа “против” и 4 “въздържали се”.”

Автор: Александра Гинева

Заглавие: “Без РБ и ПФ, но с ДПС: Замовете на Искров остават”

Цитат: “Изборът стана след почти тричасови остри дебати. По време на тях БСП и Патриотичният фронт обявиха, че няма да подкрепят новите-стари подуправатели, защото те трябва да носят отговорността за кризата “КТБ”. Соцдепутатът Румен Гечев и колегата му от ПФ Емил Димитров направиха своеобразен преглед на печата от изминалата година. В тях те цитираха изказвания на премиера Бойко Борисов, шефката на парламента Цецка Цачева, шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова и други водещи фигури в ГЕРБ, които категорично искат оставките освен на Искров, и на подуправителите им.”

Автор: Вера Александрова

Заглавие: “Екипът от подуправители на БНБ положи клетва в НС”

Цитат: “Въпреки че екипът на Димитър Радев вече е ясен, напрежението в пленарната зала не стихна. По време на клетвата на новия екип на БНБ, залата демонстративно напуснаха Реформаторския блок, БСП и Патриотичния фронт, несъгласни с новия управителен съвет.”

Заглавие: “Избраха подуправителите на БНБ”

Цитат: “ГЕРБ, с изключение на Методи Андреев, ДПС, АБВ и БДЦ, застанаха зад тримата кандидати. “Вие всички съгрешихте и всички в купом излишни станахте, независимо от професионалните ви качества като банкери. Ще гласувам против екипа, който предлага Димитър Радев”, заяви Методи Андреев от парламентарната трибуна по време на обсъждането на кандидатурите. “Почтен човек сте, Радев. Гласувахме за вас, но в нашата страна нещата не стоят така, както стоят там, откъдето идвате. В България има тежък дефицит на почтеност”, каза той.“

Автор: Анжелина Димитрова

Заглавие: “НС одобри предложенията на Радев за подуправители на БНБ”

Цитат: “По време на дебатите преди гласуването депутати от Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БСП се обявиха против кандидатурите на Костов, Димитров и Стоянова. Менда Стоянова от ГЕРБ зашити номинациите и заяви, че нейната група ще гласува “за” кандидатите.”

Автор: Петя Бързилска

Заглавие: “БНБ е с нови подуправители”

Цитат: “ПФ и РБ, които гласуваха “против” екипа на Димитър Радев, напуснаха залата преди полагането на клетва. Преди това депутатът от БСП Таско Ерменков заяви, че Калин Христов е предложил банковата ваканция. “Това ще стане ясно, ако се чуят записите при президента още по време на миналото Народно събрание, каза той”

Заглавие: “Новите подуправители на БНБ положиха клетва”

Цитат: “Патриотичният фронт и Реформаторският блок, които гласуваха “против” екипа на Димитър Радев, напуснаха залата преди полагането на клетва. “

Заглавие: “Бурни дебати белязаха гласуването на подуправителите на БНБ”

Цитат: “След бурни дебати парламентът гласува тримата подуправители на Българската народна банка. Това са Димитър Костов, Калин Христов и Нина Стоянова. Костов ще ръководи управление “Банков надзор”, а Христов ще е ръководител на “Емисионно” управление. Стоянова ще ръководи управление “Банково”.”