13 неща, които силните хора не правят

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Емоционално силните хора имат здравословни навици. Те управляват своите емоции, мисли и поведение по начин, който ги води към успех в живота. Вижте как мислят и живеят те според Ейми Морин, психотерапевт, лектор и автор на бестселъра 13 Things Mentally Strong People Don’t Do:

1. Не губят време в самосъжаление. Напротив – те се чувстват отговорни за ролята си и осъзнават, че животът невинаги е лек и справедлив. 

2. Не губят своята сила. Те не позволяват на другите да ги контролират или властват над тях. Те никога няма да кажат: „Моят шеф ме кара да се чувствам зле“, защото осъзнават, че те контролират собствените си емоции и имат избор как да реагират. 

3. Не се страхуват от промяната. Те не избягват промяната, напротив – гледат на нея положително и обикновено са гъвкави и адаптивни.  

4. Не губят енергия за неща, които не зависят от тях. Няма да чуете такъв човек да се оплаква, че са му загубили багажа или за трафика например. Тези хора се фокусират върху нещата, които могат да контролират. Те осъзнават, че понякога единственото нещо, което могат да контролират, е собственото си поведение.  

5. Не се стремят да се харесват на всеки. Емоционално стабилните хора нямат необходимост да угаждат на всички и не се притесняват да кажат „не“ или да говорят, когато е необходимо. 

6. Не се притесняват да поемат разумен риск. Те няма да поемат безумен или глупав риск, но нямат проблем да рискуват обмислено. Те обикновено прекарват доста време за измерване на риска и очакваните ползи, преди да вземат голямо решение. И имат пълна яснота за потенциалните загуби, преди да пристъпят към действие. 

7. Не живеят в миналото. Емоционално стабилните хора не се разкайват за миналото и за това, как нещата биха могли да се случат различно. Те се учат от него, живеят в настоящето и имат планове за бъдещето. 

8. Не допускат един и същи грешки. Те поемат отговорност за своето поведение и се учат от грешките в миналото си.  Тези не само се опитват да не допускат същите грешки, но се стараят да вземат по-добри решения в бъдеще. 

9. Не завиждат на успеха на другите.  Тези хора имат способността да приемат и да се радват на успеха на другите. Те не завиждат и не злословят, ако някой ги превъзхожда. Напротив – те осъзнават, че успехът е резултат от усърден труд и те са готови на него, за да увеличат шансовете си за успех. 

10. Не се предават след първия си провал. Емоционално силните хора осъзнават, че провалът не е причина да се предадеш. Напротив – той е възможност да израснеш и да станеш по-добър. Тези хора продължават да опитват, докато не постигнат целта си.

11. Не се страхуват от самотата. Емоционално силните хора нямат проблем да бъдат сами и не се страхуват от тишината. Напротив – те знаят как да се наслаждават на собствената си компания и не са зависим от другите, за да се забавляват или да чувстват щастливи. 

12. Не мислят, че светът им е длъжен с нещо. Те не са родени с чувството, че другите ще се грижат за тях или че светът трябва да им даде нещо. Те знаят, че са отговорни за своята съдба и търсят възможности съобразно своите качества.  

13. Не очакват незабавни резултати. Вместо това те използват своите умения и време по възможно най-добрия начин и осъзнават, че истинската промяна изисква време.

Вижте историята зад книгата: