Накисват мандра в Бял извор, че замърсява реката?

1
Добави коментар
arbalet
arbalet

Сигнал за замърсяване на река Бялизворска е бил подаден тази сутрин в РИОСВ – Смолян, съобщиха от екоинспекцията. Според жалбоподателя замърсяването е било от отпадъчни води, нерегламентирано изхвърлени от мандрите в района. Незабавно е изпратен екип от експерти на РИОСВ – Смолян. Осъществена е среща с жалбоподателя, на която той е демонстрирал агресивно поведение и се наложило екипът да потърси съдействие от кмета на с. Бял извор и полицията.

Проверяващите, заедно с кмета на селото, са извършили оглед на речния участъкот моста на разклона за Ардино – Смолян и моста до входа на „Родопчанка” ООД, посочен в жалбата. Взета е водна проба, въпреки че е нямало видими следи от замърсяване.

От жалбоподателят бил посочен и предполагаемия източник на замърсяването – тръба за заустване на отпадъчни води след пречиствателно съоръжение към мандра, на ЕТ „Алада – Мохамед Банъшък”. Установено е, че заустването е съгласно разрешително за от БД „ИБР” – гр. Пловдив, на което РИОСВ – Смолян осъществява контрол. Резултатите от анализа на взетите проби ще бъдат оповестени  допълнително, допълниха от екоипспекцията в Смолян.