За разделното хранене – всичко, което трябва да знаем! – Част 2

1
Добави коментар
biomall
biomall

 

Какво представлява разделното хранене?

Още от името на това движение в света на храненето става ясно, че храната се дели. Как обаче се дели тя? Много хора, преди да са разучили подробно темата, са на мнение, че е достатъчно храната просто да се отделя една от друга и да се ядат например само бяло месо, само картофи, само ориз, само моркови и така нататък. Истинското значение на това „разделяне“ е, че храната се опрделя според състава си и се разделя на няколко основни групи. Това, което разделянето обозначава, е как да съчетаваме отделните групи, така че те да се усвоят възможно най-добре от организма.
Идеята за отделянето на различните видове групи идва от това, че учените отдавна са открили как действа организмът при приема на различни храни. При попадане на храна в стомаха, той отделя храносмилателни сокове, за да започне да я разгражда и усвоява. Откритието на учените се състои в това, че стомахът ни сам „определя“ по какъв начин да се случи разграждането и соковете, нужни за усвояването на протеини и въглехидрати, са напълно различни. Според привържениците на разделното хранене тези сокове не бива да се смесват. Тяхното обяснение е, че при приема и смесването на вещества от две несъвместими групи, някоя част от тях просто няма да бъде усвоена и ще се разпрати от организма на друго място, „склад“ за по-късно. Резултатите от излишните вещества ги познаваме всички – подуване, излишни калории, тежест в стомаха, подкожна мазнина и покачване на теглото. 
И така, изводите са, че разделното хранене и най-вече думата „разделно“ нямат това значение, което на пръв поглед изглежда, че имат. Разделяме храната си според според състава, не според вида й.

Кои са основните групи храни и коя с коя се комбинира?

Както вече казахме, според разделното хранене има няколко основни групи храни, от които зависи начинът ни на хранене. Те се разделят на:

Въглехидратни: (над 15% въглехидрати): към тази група се причисляват всички зърнени храни, царевица, захар, картофи, грах, кестени, овесени ядки, както и високо фруктозните плодове.
Протеинови: различните видове месо, морските храни, млечни изделия и мляко, масилини, яйца. 
Бобови храни: в техния случай съотношението между белтъчини с растителен произход и въглехидрати е различно от това при другите белтъчни храни. Желателно е бобовите храни да се смесват единствено с други въглехидрати. 
Мазнини: тази група храни се води неутрална. При нея се смята, че полезни са единствено сурово-пресованите масла, както и суровите ядки.
Изцяло неутрални: в тази група спадат всички зеленчуци, без значение дали са сготвени или сурови. Плодовете също се включват в неутралната група, но изключвайки тези с високи фруктозни нива.
*Вода: тя също може да се включи към горната група на неутралните храни.

Ето и начините, по които могат да се комбинират групите:
белтъци с мазнини; белтъци със зеленчуци; белтъци с белтъци от друг вид (яйца и сирене и други); мазнини със зеленчуци; мазнини с кисели храни; въглехидрати с мазнини; въглехидрати със зеленчуци; захарни с кисели храни; плодовете се приемат отделно; бобови храни със зеленчуци; бобови храни с мазнини.

За да разберете какви са ползите от разделното хранене и наистина ли се отслабва от него, вижте тук: Каква е истината за отслабването с разделно хранене и кои са ползите от него?