Днес Луната ще е „синя“

3
Добави коментар
boleyn
boleyn

За втори път този месец, Луната ще влезе във фаза пълнолуние. Това е т.нар. „синя Луна“, но всъщност няма общо с цвета на естествения спътник на Земята.

Обикновено Луната има 12 пълнолуния за една календарна година. На всеки около две години и половина обаче, се случва така, че има две пълнолуния в един месец. Явлението още от векове се нарича „синя Луна“ без реално да се променя цветът й.

За да може Луната да изглежда синя, то трябва да има прах, облак или друга причина, която да пречупва светлината. Най-често син цвят на лунния диск може да има заради вулканична пепел. Тъй като такава не се очаква на по-голямата част от планетата, луната ще изглежда нормално.

Пълнолунието трябва да настъпи около обяд днес. „Синята луна“ няма реална научна стойност. „Това е просто име“, коментира пред агенция Асошиейтед прес астрономът Грег Лауфин.

„Не е синя. Дори не е и рядка. Поради исторически причини я наричаме „синя“, коментира астрофизикът Нийл Диграси Тайсън.

Има няколко различни значения зад прякора. Фразата се използва от около 400 години, като последното й тълкуване е от 1937 г. Тогава алманах за фермери обяснява, че когато има две пълнолуния в един месец на календарите първото се отбелязва с червено, а второто – със синьо.

През септември т.г. ще има т.нар. „супер луна“. Тя ще бъде на 27-ми и ще преминава в най-близката си точка до Земята, поради което ще изглежда малко по-голяма от обикновено.