Орехите пазят от рак на простатата

3
Добави коментар
urologist.bg
urologist.bg

Рискът от рак на простатата може да бъде намален с редовната консумация на орехи. До този извод са стигнали учени, изучавайки развитието на простатен карцином при лабораторни мишки. Диетата, включваща орехи, е оказала благоприятно влияние за намаляването на холестерола и повишаването на чувствителността към инсулин. Т.е. освен проблемите с простатата, орехите в диетата могат да помогнат и в борбата с диабета, както и при различни сърдечно-съдови заболявания.

Проведените изследвания потвърждават факта, че орехите или етеричното масло, добито от орехови ядки предотвратяват развитието на рак на простатата, както забавят развитието на вече съществуващ карцином.

Под черупката на ореха се крие натурална суперхрана, която осигурява на организма множество важни за здравето на човека вещества, сред които са омега-3 мастни киселини. Именно тези есенциални мастни киселини понижават нивата на хормона IGF-1, който се свързва с развитието, както на рака на простатата, така и на рака на гърдата.

Някои хора се стремят да не включват в диетата си богати на мазнини храни, като различни видове ядки, в това число орехи, което според последните резултати от проучванията, води до повишен риск от развитие на ракови заболявания.

Ракът на простатата е най-често срещаното раково заболяване сред мъжете. Но простатният карцином е лечим, особено при ранно диагностициране. Най-уязвими за това заболяване са мъжете на възраст над 50 години. Лечението в начален стадий се провежда с щадящи хирургични интервенции, докато при рак в напреднал стадий са наложителни сериозни хирургични намеси за остраняване на злокачественото образувание.

В изследванията си учените отделили 3 групи лабораторни мишки: първите хранели с цели орехови ядки, вторите с олио от орехи, а третите с олио подобно на ореховото.

Резултатите доказали, че повлияване върху развитието на ракът на простата се наблюдава само в първите две групи. Това означава, че омега-3 мастните киселини сами не могат да повлияят върху простатния карцином, а забавянето на развитието на карцинома е в следствие на комбинация с други от веществата, включени в състава на ореховите ядки. Редуцирането на IGF-1 в комбинация с понижения холестерол не позволява на раковото образувание да расте.

Като допълнение, учените са установили повишени нива на Adiponectin – протеинът познат като GBP-28, участващ в процеса на регулиране нивата на глюкозата. По-ниски са били и нивата на туморния супресор PSP94, както по-малък брой молекули COX-2, все показатели за понижен риск от развитие на злокачествени ракови образувания.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятели!