Киноа ТОП+ е Царицата на зърнените култури – Купи онлайн от Био магазин Bio Drink

5
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

Киноа е Царицата на зърнените култури най-вече заради високото съдържание на незаменими аминокиселини висока протеинова балансираност. Не съдържа глутен.  Вкусът на семената е неутрален, с лек орехов аромат. От тях се приготвят различни блюда, сервират се като гарнитура, основно ястие и десерт. По хранителните си качества се доближава до млякото. Половин чаша киноа осигурява денонощната порция от протеини, необходими на децата. 

Здравословни ползи:

диетолозите я препоръчват за консумация при хора с проблеми в храносмилането подходяща е за хора спазващи диети и вегани много подходяща за активно спортуващи хора полезна е за малки деца и бременни жени

Хранителна стойност за 100 г.

Енергийна стойност – 368 kcal Мазнини – 6.0 г. Въглехидрати – 4.0 г. Протеин – 14.0 г. Фибри – 7.0 г.

Консумира се покълнала за 5 часа или сварена за 15 – 20 мин.

История на зърнената култура – Киноа

Растението киноа се е смятало за свещено. то е с много древен произход. Според някои източници, в Южна Америка са я използвали за храна още преди около 10 000 години. В цивилизацията на инките, Киноата е една от трите основни култури, наравно с царевицата и картофите. В продължение на хилядолетия присъства задължително във всекидневното им меню. Според легендата, самото засаждане се превръщало в празник за всички, а първите семена (съхранявали ги в специален златен съд) хвърлял вождът на племето при сеитбата.

Добави в кошницата