Кой зъб с кой орган е свързан?

1
Добави коментар
DrBStoev
DrBStoev

Каква е връзката между органите и зъбите?

По принцип, рефлексивната връзката между зъбa от една страна и органите от друга е енергетична и се дължи на това, че споделят един и същи енергиен меридиан според традиционната китайска медицина. Спрямо това разбиране, проблем в челюстта може да повлияе почти всички части в тялото.

Вашите предни зъби – първите

четири, както на горната челюст така и на долната челюст са свързани с меридианите на бъбреците и пикочния мехур. Заболявания на някои от тези зъби може да повлияе тези органи и да предизвика проблем навсякъде в урогениталния тракт. Освен това могат да бъдат засегнати глезените, ректума, носа, челният синус и надбъбречните и епифизната жлези.

Когато говорим за кучешките зъби на горната и долна челюст установяваме връзка с меридианите на черния дроб и жлъчния мехур. Поради това тези органи могат да бъдат засегнати от смущения при патогенни изменения в тези дентални структури. Сфеноидалните синуси, бедрата, половите жлези и хипофизната жлеза също могат да бъдат повлияни при проблем с тези зъби.

Меридианите на дебелото черво и на белия дроб са свързани с 4 и 5 зъб от горна челюст и 6 и 7 зъб от долната челюст. Смущения в някои от изброените зъби или костите под тях може да доведе до проблем с червата, белите дробове, вените, артериите, ръцете, краката, носа, раменете, хипофизната или тимусната жлеза.

Зъбите разполагащи се на място 6 и 7 вдясно на горна челюст и 4 и 5 вдясно на долна челюст се пресичат с меридиана на стомаха. От противоположната лява страна същите зъби (6 и 7 вляво на горна челюст и 4 и 5 вляво на долна челюст) пресичат меридианите на стомаха и далака. Нарушения, в който и да е от зъбите, може да доведе до проблеми с далака, панкреаса, хранопровода, паращитовидната жлеза, млечните жлези, стомах, коляното и ставите на глезените, лимфните съдове, максиларните синуси или щитовидната жлеза.

Третият кътник или мъдрец се кръстосва с четири отделни меридиани (сърцето, тънките черва, San Jiao меридиана и меридиана на перикарда). Ето защо, смущения при всеки от тези зъбни структури и костите под тях може да доведе до редица системни проблеми, най-вече със сърцето, тънките черва и нервната система. Раменете, лактите, ръцете, краката, ушите, езика, сакроилиачната става и лимбичната система също могат да бъдат засегнати.

В допълнение към тези енергийни връзки между зъбите и органите има още един начин, по който оралните заболявания могат да имат системни последици. Това е чрез миграцията на микроби и / или техни токсини, до други органи чрез лимфната и кръвоносна система. Токсини, свързани с изменения в денталните структури могат да се разпространят по цялото тяло и да се локализират в отслабените органи.

Как инфекцията на даден зъб, която включва венците и костта около зъба може да засегне някой орган? За по-просто визуализирайте тази връзка като електрическата верига в дома си. Инфекцията предизвиква смущение в енергията или в електрическа верига. Резултатът е болка в зъба или проблем в съответния орган.

При проблем с определен орган или система е добре да се консултирате и със своя стоматолог, особено ако няма ясна причина за появилите се симптоми.

Share: