Обратна захапка | Д-р Богомил Стоев – Зъболекар в София| България

1
Добави коментар
DrBStoev
DrBStoev

Друг често срещан проблем – обратната захапка

Обратната захапка е състояние, при което зъбите на долната челюст са разположени пред горните зъби, когато челюстите са затворени. В идеалния случай, долните предни зъби би трябвало да са разположени зад горните зъби. Обратната захапка води до нарушения в контактуването между

долните и горните зъби във фронта, но може да бъдат засегнати и моларните зъби. Хората с такъв тип захапка обикновено имат по-развита долната челюст от нормалното.Обратната захапка често е резултат от генетични причини. Въпреки това, децата, които са употребявали продължително време биберон-залъгалка може да развият този вид патология. Други навици като смучене на палеца и такива, свързани с дъвченето може да влошат или да предизвикат изменението. То може да се развие и при деца с аденоидни заболявания или алергии, които ги карат да дишат през устата, а не през носа. Обратната захапка трябва да се лекува незабавно, тъй като състоянието може да се влоши бързо, ако не се извършват правилните грижи за детето.
Симптомите на една обратна захапка включват предимно затруднения в дъвченето. С течение на времето е възможно да се появи главоболие, но също така може да се развият и различни изменения в темпоромандибуларната става.

Share: