Зъбните импланти и цигарите

1
Добави коментар
DrBStoev
DrBStoev

Връзка между пушенето и зъбните импланти

Зъбните импланти много често се провалят, защото не могат да се интегрират в костта. Причините за това са много и различни, но най-често това се дължи на заболяване наречено периимплантит. То се характеризира с развитието на дълбоки джобове, които са резултат от възпаление около зъбните импланти. Като цяло периимплантита причинява повишена резорбция на костта, което води до отпадане на импланта. Оказва се, че пушачите

са по-податливи на това състояние. Това се доказва от множество стоматологични изследвания. Въпреки всичко, ако се предприемат навременни действия, е възможно да не се развие процесът.

Как пушенето влияе на зъбните импланти?

За да могат да се интегрират от костта, зъбните импланти трябва да бъдат в среда с много добра циркулация на кръвта и съответно достатъчно кислород. Никотинът в тютюна има отрицателен ефект върху притока на кръв към костите около зъбите и венците, а това от своя страна влияе негативно на костното възстановяване. Освен това не трябва да се забравя, че пушачите са по-склонни към развитието на инфекция след операцията, в сравнение с непушачите, като при пушачите процесът на възстановяване отнема повече време. Това ги поставя в група, която е изложена на по-голям риск от развитие на пародонтит и загуба на зъби.

Share: