Ята чайки нападат туристи по морето

1
Добави коментар
arbalet
arbalet

Чайките по морето тази година са особено агресивни. Туристи се оплакват, че цели ята нападат хора и храна. Еколози също потвърждават за феномена, пише „Труд“.

Стотици са случаите на изтръгната от ръцете на туристи закуска. Заради нападенията туристите вече не приемат чайките като романтика, а като инвазия.

Шефът на местната екоинспекция Венцислав Николов коментира, че нямат официални данни дали популацията се е увеличила. Той обаче като варненец може да каже, че в последните години броят на птиците е нараснал.

Няколко вида са чайките, които се срещат у нас, като най-разпространена е средиземноморската, наричана гларус.

Броят на птиците е по-голям, защото в момента малките гларусчета напускат гнездата си, обяснява орнитологът Петър Янков. Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците смята, че чайките може би не са се увеличили, ачовешката дейност ги е накарала да се адаптират към променящата се среда. Според него спирането на масовото строителство по морето е успокоило гларусите и затова те по-смело навлизат в градовете. Морските птици не са от т. нар. масов вид и по тази причина изследване на броя им не е правено.

Като се размножават в градска среда, чайките са променили хранителните си навици, коментират експерти. В дивата природа те нападали по-големи птици, например пеликани, за да изпуснат храната си. Сега гларусите правели същото с хората.

Във Варна птиците атакуват най-много в районите около хотел „Черно море“, площад „Независимост“ и централните училища. Общото за тези места е, че има много открити закусвални.

Вътрешността на страната също е превзета от чайки. Тъй като са защитен вид, регулирането на популацията им е невъзможно.