Бяла мечка постави рекорд по продължително гмуркане

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

В опит да се приспособят към топенето на ледовете и промените в местообитанието им белите мечки поставят нови рекорди по продължителност на престоя под вода. Учените са станали свидетели как полярна мечка е останала 3 минути и 10 секунди под водата, съобщава Вашингтон Поуст, като цитира списанието Polar Biology.

По-рано белите мечки са се гмуркали средно по 30 секунди, а носителят на предишния рекорд – 70 секунди.

Новото постижение е регистрирано край бреговете на Шпицберген. Слабата и изтощена мечка опитвала да се добере до плаващ лед, върху който стояли тюлени. При обичайни климатични условия пътят на хищника до плячката му би бил от ледени късове, по които би могъл да се придвижи и зад които може да се скрие. В открито море обаче на прегладнялата мечка не й оставало друго, освен да се гмурне дълбоко под водата. Въпреки рекорда тюлените успели да се измъкнат.

Учените отбелязват, че белите мечки са в състояние да се приспособяват към климатичните промени с удивителна бързина: те мигрират на север и преминават на нови видове храна – делфини, например. За само няколко десетилетия, в условията на стремително топящите се арктически ледове,  обаче едва ли ще могат да еволюират до морски обитатели с перки.

Според еколозите стратегиите на мечките за оцеляване не биха могли да спасят цялата популация.