Forbes обяви Топ 100 на най-богатите в IT бизнеса

2
Добави коментар
boleyn
boleyn

Бил Гейтс традиционно оглави и тазгодишния рейтинг на Forbes на най-успешните предприемачи в сферата на високите технологии.

В топ 100 на икономическото издание влизат 51 американци, 33-ма IT-специалисти от Азиатско-Тихоокеанския район, 8 европейци, 2-ма от Израел, 1 от Латинска Америка. 40 от 100-те живеят и работят в Калифорния.

Състоянието на Гейтс, който е и най-богатият човек на планетата, се оценява на 79,6 млрд. долара, 13% от които все още са в акции на Microsoft. Гейтс продава методично от миналата година акциите си в компанията, след като напусна съвета на директорите.

Втори в рейтинга на Forbes, с 50 млрд. долара, е основателят на Oracle Лари Елисън. Миналата година той отстъпи поста генерален директор в компанията, но остана председател на съвета на директорите и технически директор на компанията.

Трети, неочаквано за повечето експерти, е Джеф Безос. 90% от близо 48-те млрд. долара на неговото състояние са акции в Amazon. Компанията отбеляза тази година през юли скок в пазарната си стойност. Така Безос прибави към богатството си 13 млрд. долара.

Общото състояние на най-богатите в IT сектора се оценява на 842,9 млрд. долара.

В топ 100 влизат само 7 жени. Средната възраст на включените в рейтинга е 53 г. – с 10 по-малко от първите 100 най-богати в бизнеса изобщо. Най-младият е шефът на Snapchat – 25-годишният Евън Шпигел, а най-възрастният е съоснователят на Intel Гордън Мур – на 86.

94 из 100-те са направили богатството си от нулата.