Шест от най-добре пазените тайни в европейския туризъм

2
Добави коментар
boleyn
boleyn

Някои части от Европа се радват на всичката възможна любов. Но въпреки че Париж и Лондон се посещават от над 40 млн. туристи годишно, има още много други приятни места по континента, които ги конкурират и като история, и като култура – но остават в абсолютна тайна.

Поне досега. Решихме, че е крайно време да разкрием някои от тези дестинации и страхотните пейзажи, вкусна храна и историческа архитектура там.

Компорта, Португалия

Защо трябва да отидете там

Това крайморско селце на около час път южно от Лисабон е пазена в дълбока тайна португалска перла – и причините за това са сериозни: бели пясъчни плажове, поразителни оризови полета и много спокоен начин на живот.

Популярни са туристически обиколки за наблюдение на делфини по естуара на Садо, особено последвани от пир с морски дарове вечерта. Представете си нещо като Сен Тропе, преди да нашуми толкова.

Какво непременно трябва да направите

Да пиете вечерни коктейли около плажното огнище на Sublime Comporta.

Истрия, Хърватия Защо трябва да отидете там

Крайбрежната красота на Хърватия не е тайна, но някои се опасяват, че тя ще бъде джентрифицирана, когато страната премине към еврото.

Така че сега е моментът да разгледате Истрия, серия от древни пристанищни градове по северния полуостров. Насладете се на локални пиршества за сетивата като вино с бели трюфели, докато сте сред исторически сгради от Римската и Византийската империя.

Какво непременно трябва да направите

Да посетите летен музикален фестивал, като Dimensions или Outlook, най-големият европейски фестивал за дъбстеп и бейс.

София, България

Защо трябва да отидете там

Разнообразната софийска архитектура, обхващаща както отомански джамии, така и комунистически паметници, ще взриви вашия Instagram.

Центърът на града е малък, богат на пазари в духа на Стария свят и минерални извори (има цели седем, всичките безплатни за обща употреба), а вечерите се оживяват от арт-барове и музикални клубове с концерти на живо.

Какво непременно трябва да направите

Пробвайте шкембе-чорбата, традиционен български лек срещу махмурлук, която се прави от животински вътрешности и мляко (естествено, поръчайте я след тежък нощен запой).

Краков, Полша

Защо трябва да отидете там

Краков има история, която е интересна, но и мрачна, с гради, които някога са били еврейски гета и нацистки щабквартири.

Сега в еврейския квартал Казимир ще откриете луксозни кашерни ресторанти, училищни групи в кипи, хипстърски коктейл-барове и много маниашки графити.

Какво непременно трябва да направите

Посетете аптеката „Под орела“ срещу Площада на героите от гетото, където аптекарят и служителите му са рискували живота си, за да помагат тайно на евреите.

Ротердам, Холандия

Защо трябва да отидете там

Ротердам е абсолютно произведение на изкуството, демонстриращ ултрамодерен дизайн, контрастиращ с ретро-естетиката на Амстердам.

От моста „Еразъм“ до Кубичните къщи и театъра Nieuwe Luxor, има много оригинална архитектура, на която да се възхитите, докато сте седнали в някое от много улични кафенета и барове на града.

Какво непременно трябва да направите

Посетете Markthal, нов и нестандартен пазар, проектиран от „супер-холандските“ звездни архитекти MVRDV.

Фрайбург, Германия

Защо трябва да отидете там

Това университетско градче в югозападна Германия е един от най-зелените градове в света. Местните власти са ограничили движението на автомобили, като вместо това са изградили над 400 км велоалеи.

С изобилие от барове, ресторанти и исторически сгради (да не говорим за близкия Шварцвалд и винопроизводството наоколо), има много места, които да посетите и разгледате.

Какво непременно трябва да направите

Посетете традиционна германска пивоварна, като Ganter Brauereiausschank или Hausbrauerei Feierling.