Снимката, която промени завинаги живота на три семейства

6
Добави коментар
boleyn
boleyn

Изживявали ли сте някога онзи перфектен момент, който се появява без предварителна подготовка и точно толкова бързо си отива, оставяйки в гърлото ви горчивината от това, че не сте му се насладили максимално? Историята, която предстои да ви разкажем, започва точно така. И за щастие краят ѝ превръща в повече от сладък живота на цели три семейства.

През 2013 г. хърватският фотограф Никола Смерник, придружаван от приятелката си Мартина, посещава Нова Зеландия. Там, в последния ден от пътуването си, в град Куинстаун, той прави снимка на уличен пианист, до когото е седнало малко момиченце. И този момент променя живота му завинаги.

Никола и Мартина се връщат в Хърватия леко разочаровани от факта, че в бързината не научават името на талантливия пианист, защото имат желанието да си купят от музиката му. Няколко месеца по-късно снимката, направена в Куинстаун, печели една от 10-те награди (от общо 15 500 участващи фотографии) в ежегодния конкурс National Geographic Traveler. А удивителната поредица от събития, която се случва след това, е дори по-хубава от самата награда.

Няколко дни след обявяването на победителите в конкурса Никола получава следното съобщение от самия пианист край реката на Куинстаун:

Здравей, изпратиха ми линк… и аз съм пичът от снимката Страхотен кадър и поздравления за наградата! Наистина съм много щастлив да видя всичко това. Що се отнася до музиката, ето я тук: http://www.mathiaspianoman.com/

Приятно слушане,
Матиас

А отговорът на Никола е следният:

Толкова съм щастлив в момента!!! Не мога да повярвам… Човече, благодаря ти толкова много за тази музика! Виждам, че това е Facebook страницата ти, но моля те прати ми лично съобщение с адреса си, изглежда, че имам снимка в рамка за теб

И купувам музиката веднага!

Огромни благодарности за страхотните музикални спомени от Нова Зеландия!

Няколко дни по-късно Никола получава мейл и от майката на момиченцето, снимано на моста в Куинстаун. В него тя пише името на дъщеря си – Джема и изпраща друга нейна снимка, направена на същото място и в същия ден. Това поставя началото на едно силно приятелство между три семейства, разпръснати из света и привидно – нямащи нищо общо помежду си.

Никола изпраща наградената снимка на Матиас.

И на Джема.

Скоро след това Матиас изпраща до Никола четирите оригинални албума с авторската си музика. По това време Никола се занимава със сватбена фотография и решава временно да купи правата за ползване на получените инструментали. Този жест помага на Матиас да спечели пари, с които да издаде петия си албум.

Не след дълго Никола и приятелката му Мартина решават да сключат брак. Музикантът, който избират за сватбата си, разбира се, може да бъде един единствен – Матиас. Въпреки огромното разстояние, което ги дели, той пътува до Хърватия и свири на най-радостния им ден.

Единственото, което остава като задача пред Никола, за да го обявим официално за един от най-щастливите хора, за които сме чували, той издава сам: „Джема, надявам се някой ден да се срещнем очи в очи и да слушаме заедно музиката на Матиас на нашето магическо място”.

За финал избрахме да ви оставим с минута от точно тази вдъхновяващата музика и малка част от интересната история на Матиас, разказана от първо лице.

Истории
На фокус