Д-Р КАЛЯШЕВА СПИСАНИЕ ГРАЦИЯ М.АВГУСТ

3
Добави коментар
Lisandra
Lisandra

Лятото е сезонът на ваканциите и безгрижното настроение, но и период, в който обикновено зачестяват гъбичните инфекции при жените. За да разберем повече за причините за инфекциите и начините да се предпазим от тях, се посъветвахме с д-р Петрана Каляшева – дерматолог-венеролог, завеждащ кабинет Болести предавани по половпът в Център за кожно-венерологични заболявания. Ето какво ни каза тя:

По принцип гъбичките са нормални обитатели на стомашночревния тракт, кожата, лигавицата и полулигавицата на мъжки и женски полови органи и устната кухина. Под влияние на различни неблагоприятни външни и вътрешни фактори те могат да повишат концентрацията си и да станат болестотворни, при което настъпват клинични признаци на заболяване. Симптомите са сърбеж, парене, бял налеп, наподобяващ пресечено мляко.

Масовата заблуда е, че гъбичната инфекция е полово-предавана болест. Веднъж развила се, тя може да се предаде и при полов акт, но при един силен локален имунитет това може и да не се случи. Безспорен факт е обаче, че причинителите на вагиналната гъбична инфекция се развиват по-бързо в топла и влажна среда. Ето защо през лятото, когато ходим на плаж и посещаваме басейни, този проблем зачестява.

Погрешно е схващането, че се заразяваме от басейните. Причината за повишаване на честотата на инфекциите след басейни е стоенето дълго време с влажен бански. Затова задължително след излизане от басейн и море сменяйте банските си със сухи!

Други правила, които може да спазвате за предотвратяване на гъбични инфекции са:

носете памучни бикини избягвайте, ако е възможно, тампони по време на месечния цикъл; не прекалявайте с въглехидратите; ако се наложи да вземате антибиотик, комбинирайте с противогъбичково средство; избягвайте лубриканти и мокри кърпи в областта на половите органи; не използвайте влагалищни душове за промивки; избягвайте впитите, стегнати панталони.

При поява на дискомфорт най-доброто решение е да се посъветвате с дерматовенеролог.

Свали статията в PDF