Цитрусови растения растения

8
Добави коментар
DoKtOrA78
DoKtOrA78

Цитрусовите видове са ценни декоративни растения. Декоративните им качества се дължат на техните зелени лъскави листа, бели, силно ароматични цветове и жълти или оранжеви плодове, които придават на растенията особена красота.

У нас най-често се отглежда лимонът (Citrus limonia), а по-рядко портокалът (Citrus sinensis) и мандарините (Citrus nobilis и Citrus unshiu).

 

Размножаване

Лимонът се размножава чрез резници, чрез въздушни отводи и чрез присаждане.

 

Размножаването чрез резници може да се  извършва почти през цялата година, но най-добре през юли-август. За резници се вземат полувдървенели клонки от плододаващи здрави растения (но не стари). Дължината на резниците трябва да бъде 8-10 см ( с 4-5 листа), като долният  отрез се прави на 2-2,5 mm под коляното, а горният на 1 см над най-горния лист. Резниците се вкореняват за 25-30 дни в пясък под стъкло в оранжерии при температура 18-20о и постоянно поливане и оросяване. Вкоренените резници се засаждат в саксии в смес от 1 част чимова пръст, 1 част листовка и 1 част добре разложен оборски тор.

 

Размножаването чрез въздушни отводи се практикув доста често и се състои в следното: кората на отделни клонки се обелва във вид на пръстен, широк не по-малко от 1 см, и се  поставя фуния от ламарина така, че обеленето място да попадне в средата на фунията, след което тя се напълва с лека почвена смес и се привързва, за да стои изправена. При редовно поливане в мястото на обелената кора се образува калус и по-късно (след 25-30 дни) – корени, след което фунията се снема, клонката се отрязва под мястото на образувалите се корени и се засажда в саксия.

 

Размножаването чрез присаждане се прави на пъпка от юни до август и се състои в облагородяването на 2-3 годишни семенчета от лимон или портокал. Трябва да се има предвид, че семената за получаване на подложки се сеят в лека почва в сандъчета веднага след като се извадят от плодовете, защото в противен случай губят кълняемостта си.

Портикалите и мандарините се размножават чрез присаждане, като за подложки се използват семеначета от портокали и мандарини.

 

Грижи

Оформяне на короната на млади цитрусови растения

Формирането на короната и млади цитрусови растения е от особено голямо значение при стайното им отглеждане, както по отношение на техните декоративни качества, така и по отношение на плододаването.

Формирането започва през първата година и чрез пензиране и резитба се създават ниски растения, разклоняващи се почти от самата повърхност на почвата и с правилно разположени скелетни клонки в короната.

Схващането, че лимоните не трябва да се режат, е не правилно и не основателно.

 

Изисквания

През лятото цитрусовите растения се отглеждат на открито при засенчване, като саксиите се заравят до ръба в почвата. За увеличаване на завръза се препоръчва изкуствено опрашване, особено при сортовете, които имат дефектни цветове. Когато завръзите започват да наедряват, поливането и оросяването на растенията с топла вода се усилва. Това спомага за  задържане на завръза.

 

През първата половина на лятото растенията се подхранват, което повишава захарното съдържание в плодовете и намлява горчивият им привкус. Който понякога получават в резултат на отглеждането при стайни условия.

 

През есента, когато температура спадне до 3-4оС, цитрусовите растения се прибират. Те не бива да се прибират нито много рано (греши се, като се прибират още през септември), нито много късно, защото се рискува. Прибраните растения не трябва да се държат до южни прозорци. Разместването им през зимата от едно място на друго е недопустимо. Растенията зимуват при температура 5-7оС в светли помещения и при рядко поливане.

 

По-младите растения на всеки 2-3 години напролет се прехвърлят в по-големи съдове, а по-старите – на 3-5, дори и на повече години. При това прехвърляне от много голямо значение е да не се вземат много големи саксии (или дървени съдове).

 

По-добре е да се прехвърлят по-често в малки саксии, които да отговарят на размера на растенията. Освен това при прехвърлянето се внимава корените и пръстта около тях да не се разрушат, защото това се отразява върху по-нататъшното развитие на растението. Добрият дренаж е също от много голямо значение.

 

Вредители

Най-важният неприятел по цитрусовите растения е щитоносната въшка, борбата срещу която е доста трудна. Като профилактично средство се препоръчва редовно проветряване на помещенията, в които се държат растенията.