Всички писатели пият кафето си в „Славия“

1
Добави коментар
Interview
Interview

Златна Прага омагьосва всички свои посетители с невиждан аристократизъм и безспорна красота.

Днес няма да ви разказваме за архитектурните паметници, които задължително трябва да видите при посещението си в чешката столица. Ще ви покажем място за отдих, което впечатли екипа ни – кафене „Славия“.

Кафенето в стил Арт Деко е в списъка на всеки почитател на литературата. Още при отварянето си през далечната 1881, то се превръща в любимо място за срещи на писатели, артисти и политици. Милан Кундера, Райнер Мария Рилке и Франц Кафка са само част от личностите, прекарвали голяма част от времето си там. Няма как да не споменем и Алеко Константинов, който също е сред имената в списъка на известните посетители. Представете си само. Да стоите на същото място, да пиете същото кафе, да слушате същата музика като едни от най-известните писатели раждали се някога… Във въздуха се носи вдъхновение.

„Славия“ е нещо като почетен знак на града и в него продължава да тече пълнокръвен живот и днес. Кафенето се намира на ъгъла на Smetanovo nábřeží и Národní, в близост до местния Народен театър. Гледката е прекрасна – към река Вълтава и Пражкия замък.

По стените на кафенето има окачени снимки на най-известните посетители на заведението. Обслужването е на много високо ниво. Прекрасен пианист се грижи за доброто настроение. Когато ни чу че говорим на български, започна да свири Концерт за пиано и оркестър на Панчо Владигеров. Един от малкото случаи, в които се чувстваш горд, че си българин!

Ако все още не сме ви впечатлили, то вкусните щрудели ще го направят вместо нас. Задължително трябва да опитате и кафето!

Снимки: wikipedia.com

 

 

Сходни публикации

Коментари