Жесток бракониер уби три елени и сърна край Нановица, дирят го

1
Добави коментар
arbalet
arbalet

Жесток бракониерски инцидент беляза първия ден от новия ловен сезон. Три елена и една сърна са били убити край язовир „Студен кладенец“ до Момчилград, съобщи зам.-министърът на земеделието Георги Костов, който даде старт на новия сезон в землището на Съединение тази сутрин.

„Труповете на три лопатара и един сръндак са открити до хижата на ловната дружинка край село Нановица, Момчилградско“, каза Костов пред Dnes.bg.

Засега се знае, че извършител на убийството е местен лидер на силна партия в района на Кърджали. Те са били с джипове, а полицията ги издирва и разследва бракониерското убийство на защитените животни. Наказанието за виновните е до три години затвор.

У нас са регистрирани 120 хиляди ловци. „Най-големият ми трофей е 180-килограмово диво прасе“, похвали се пред Dnes.bg ловецът Росен Василев. 

Един от най-големите проблеми за ловците обаче са пожарите през лятото, като от земеделското министерство вече отчетоха ръст на пожарите от неизправна земеделска техника.

Оказва се, че стопаните предпочитат да избягат от огъня, вместо да уведомят пожарната, съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Костов. Това обаче често води до непоправими щети.

„Когато излезе искра от работещите инструменти на почистващите машини и се запали полето, хората бягат. Вместо да бягат, по-добре да дадат навреме информация и да помогнат. Когато избягаш от местопрестъплението и си причинил пожар, тогава можеш да отидеш за 3 години в затвора“, каза още Костов.

Зам.-министър съобщи още, че вече е овладян пожарът, който бушуваше край Рила. Пожарникари продължават в момента гасенето единствено на сухи треви.

Източник: http://www.dnes.bg