Справочник с цените на велосипеди в София

1
Добави коментар

Кратко ръководство за употреба на ролери

Ролери – това са средства за възбуждане на адреналина. Тук ще ви предоставим кратко ръководство за избор, употреба и съхранение на ролери и кънки със сигурно забавление в живота. Нека започнем:

Коя марка ролери да избера?

Най-добрата марка ролери е въпрос на имидж, както и всички други стоки, независимо дали това са ролери, велосипеди, мотори, маратонки или спортни стоки. Вярно, че най-важното е да ви е удобно, но все пак нека разгледаме най-престижните марки на пазара:

Rollerblade – създателя на съвременните ролери, която се занимава единствено с тази стока.
K2 – за разлика Rollerblade, тази марка произвежда велосипеди, ски, сноуборд и други спортни съоръжения. Известна е с това, че е измислила ролерите с меки обувки.
Fila е по-нова, но достатъчно утвърдена.
Michelin – добре известния производител на гуми започва да произвежда ролери.
Немската компания Powerslide  специализирана изключително в производството на ролкови кънки и аксесоари за ролери също си заслужава.

Какво може да е разликата? Две обувки, четири колела при всяка …

Не трябва да забравяме, че ролерите са спортни стоки – технологични продукти.  При създаването на нови модели ролери са ангажирани много лекари, инженери и дизайнери за производство на оптималните кънки. Правят се лабораторни тестове и резултат е сравнително скъп продукт, който обаче може да ви донесе максимално удоволствие в спорта.  За това ролерите имат различни профили – анатомия, ергономичност, материали, промишлен дизайн.

– Защо не си купите първо евтини цветни ролери? В края на краищата, първо трябва да се научим да ги караме и след това ако ни хареса да си купим по-скъпи ролери?

Отговора е много прост за човешкото тяло няма резервни части, а при карането на ролери постоянно  нещо пада, скърца и се търка. Затова заложете на сигурното. С купуването на неудобни евтини ролери вие се лишавате от удоволствието на карането им.

По устройството на ролерите може да разберете за какъв спорт точно са проектирани.

Например ако обувката е изработена от лята пластмаса и към нея с ниска рамка са прикрепени малки колела, то те са предназначени да се плъзгат върху релсите, скачат върху парапетите и всичко, което ще видите в някоя екстремен видео клип. От обективните недостатъците на тези ролери може да се посочат липсата на вентилация и неудобството на движение над неравни настилки поради малките колела. Те не стават за начинаещи.

Други пък модели ролери са с пет колела?! Те са проектирани за развиване на възможно най-високата скорост. Също не стават за начинаещи поради  дългата конструкция, а освен това имат много висока цена.

Специален модел са ролери за хокей. Двете предни оси са разположени на 4 mm под двете задни. Техните обувки, като правило са с недостатъчна странична опора и искат тренирани крака.

Ролери за начинаещи.

Нека си дойдем на думата в тази статия – ролерите за начинаещи ентусиасти. Съществуват тъй наречените обучителни модели ролери, направени специално за бързо пързаляне. При търсенето на такива модели все още се разчита само на съвестта на продавачитр, които ще ви предложат най-скъпите модели.  Визуално такива ролерите обикновено са различни и по-дълги, имат подсилени обувки, но със сигурност може да гарантираме само едно, тези модели винаги са по-скъпи.

Като цяло има два вида: меки ролери приличащи на маратонки с колела и твърди близки до ски ботуша.

Предимства на меките ролери: удобни за краката, добра вентилация  и лекота. Недостатъци: теоретично по-ниска якост, склонност към деформация при тежки странични натоварвания.  Избора на един начинаещ са меките ролери.

Рамките също са два вида метални и пластмасови. Избора на един начинаещ са ролери с пластмасова рамка.

На колелата на ролерите има изписани цифри. Разгледайте ги. Като цяло те се различават по два основни параметра – диаметър и твърдост. Символите  RV означава диаметъра в милиметри .  Най-често диаметъра на колелото (76-82 mm) – те са най-разнообразни. Колкото е по-голям, толкова  по-лесно се поддържа скоростта и да се чувстват по-малко удари на неравномерно покритие. Изборът на един начинаещ следва да бъде диаметър 76-80 мм и твърдост 78A-80A.

И накрая обърнете внимание на малките удоволствия, които се предлагат от всеки производител като система за  бързо и равномерно затягане на връзките на обувките,  допълнителна Антивибрационна система за неравности.

Приятно да се поглезете, но вярвайте ми отсъствието им не разваля ролерите. Най-важното е да се чувствате добре и да се забавлявате.