10 ужасяващи, но любопитни научни открития

2
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от 10-те най на 31.07.2012

Археолозите и съдебните медици са хората, които най-добре познават тъмната страна на науката. Те редовно попадат на находки, разкриващи брутални и ужасяващи тайни от миналото. Човешки кости, оглозгани от праисторически канибали, масови гробове на деца, зомби насекоми и какво ли още не… Научният портал LiveScience подреди в напълно случайна последователност 10 от най-ужасяващите, но и доста любопитни научни открития.

1. Вампирът на чумата
Ако ви трябват древни истории за смърт, болести и мъчения, археологията е науката, която би ви била най-полезна. Една от находките е череп на жена с набит камък в гърлото. Той е открит на венецианския остров Лазарето Нуово в масов гроб с останки от жертви на чумата през XVI век. През 1576 г. чумната епидемия във Венеция убива 50 хил. души. С тогавашните ограничени познания по медицина хората намирали и други, по-мистични обяснения за страшната напаст – като вампири, например. Гробокопачите явно са смятали, че жената е една от тях и набили камък в гърлото й, за да не може тя да прегризе плащеницата си и да зарази други, обяснява антропологът Матео Борини от Университета на Флоренция.

2. Перфектното скривалище
През 1912 г. археолози в английската провинция изравят скелетите на десетки бебета (точният брой не е ясен), починали след раждането си и заровени в подземието на вила от римско време преди около 1800 години. Останките изчезнали за близо век преди да бъдат открити в наше време “пакетирани” в кашони от цигари и патрони в хранилище на музей. Изследването на 35 от скелетите разкрива, че повечето бебета са били едва на 38 до 40 седмици по време на смъртта си – модел, който говори за детеубийство.

3. Опустошенията на времето
След смъртта следва разлагане. И разграждането на телата ни може да поеме по странни посоки, както свидетелстват съдебни лекари и археолози. При определени обстоятелства мазнините в тялото се преобразуват в твърда сапунообразна маса, наречена адипоцир (трупен восък), който действа и като консервант. През 1997 г. обезглавен труп, обвит в трупен восък и опрашен със син минерал, се появи в залив на езерото Бриенц в Швейцария. При първоначалните изследвания Майкъл Тали, който сега работи в Университета на Цюрих, предположил, че става дума за мъртъв от няколко месеца до година човек. След като отстранили восъка, обаче, той и колегите му открили запазени органи, вкл. храносмилателния тракт, в който имало черешови костилки. Накрая станало ясно, че става дума за починал преди поне… 300 години човек.

4. Мравки зомбита
Нито едно изследване за смъртта няма да е пълно без да включим “немъртвите”, в този случай естествените зомбита, създадени от природата. Става дума за мравки, заразени с плесен, която им “нарежда” да маршируват към смъртта си, за да разпространяват така спорите й. Учените са идентифицирали много видове “зомби плесен”, която използва мистериозни химически вещества, за да контролира насекомите. Заразените мравки напускат колониите си и захапват листа в смъртоносна хватка, която ги държи на място, докато плесента ги убие и прекара през главата им собствените си спори.

5. Гъсеници зомбита
В този случай зомбиращото същество е един единствен ген във вирус по насекомите, известен като бакуловирус, който заразява само определен вид молец (gypsy moth). Той “превзема” гъсениците, спира развитието им и ги “разпраща” да пълзят по дърветата. Веднъж стигнали високо в клоните и листата им, те умират и се превръщат в лепкава слуз, която прокапва с вирусните частици по долните листа, където заразява нови гъсеници.

6. Математическа смърт
Един скептик по темата “вампири” – професорът по физика Костас Ефтимиу от Университета на Централна Флорида, предлага простичка формула, за да разубеди всички вярващи в тяхното съществуване. Ето изчисленията му: На 1 януари 1600 г. човешкият род е наброявал 536 870 911 души. Ако приемем, че на този ден се е родил първият вампир и той е ухапвал по един човек на месец, превръщайки го съответно във вампир на свой ред, до 1 февруари вампирите логично вече ще са двама, до 1 март – четирима, и т.н. Ако приемем, че това е начинът, по който се разпространяват кръвожадните “възкръснали мъртъвци”, би трябвало човечеството да вампиряса само за две и половина години. Ако се вземе предвид и нивото на смъртността в това уравнение, хората ще изчезнат много по-бързо – ефект, който не може да пребори дори нереалистично висока раждаемост, убеден е професорът.

7. Вашият коефициент на смъртта
Почти банално: въпреки огромния мащаб и брой жертви на природни бедствия, като огромното земетресение и последвалото цунами в Япония през март миналата година, е по-вероятно да се самоубиете или просто да си отидете естествено, отколкото да станете жертва на природна стихия. Така че “шансовете” са по-големи, ако се тревожите за сърдечни или ракови заболявания, а не за урагани и сблъсъци с астероиди.

8. Преживявания близки до смъртта
Според проучване на Gallup около 3% от населението на САЩ твърди, че е имало близки до смъртта преживявания. Сега науката се заела да обясни как мозъкът ни създава тези събития. Изследвания установяват, че изживяванията “извън тялото” може да се предизвикат при мозъчна стимулация темпоропариетално вдясно. Според учените те са свързани с неуспеха да се интегрира сензорна информация от тялото в съответната част на мозъка.

9. Живот след обезглавяване
Електрическата активност в мозъка на плъховете “угасва” около 17 секунди след обезглавяването им, установяват изследвания. Но близо минута по-късно голяма и бавна електрическа вълна преминава през него. Някои учени приемат това като знак за необратима мозъчна смърт, но според други дори след тази последна вълна мозъчните клетки могат, на теория, да бъдат реанимирани.

10. Нещо (или някого) за дъвчене
Изследователи накарали европейци и африканци да дъвчат свински и овнешки кости, като проучили отпечатъците от зъбите им по тях и ги сравнили с подобни, намерени върху човешки кости, изровени от археолози от праисторически места в Англия и Испания. Според заключенията праисторическите хора може да са справяли с липсата на достатъчно храна именно с канибализъм.

Коментари

коментар(а)

Подобни: история, наука, открития