10 признака, че трябва да преустановим приема на глутен

1
Добави коментар
marchoni
marchoni

Знаете ли, че кератоза пиларис, известна още като „пилешка кожа“, възниква в резултат от дефицит на мастни киселини и витамин A – вторичен резултат от малабсорбция на мазнини, причинена от глутена, който уврежда червата? Чувствителността към глутен всъщност представлява автоимунно заболяване, причиняващо възпаление в организма, което води до много други проблеми и заболявания. Ако искате да се отървете от болестите, просто трябва да намерите техния първоизточник. В този случай това може да бъде непоносимостта към глутен.

 

Признаци, които да ни подскажат, че трябва да елиминираме глутена от менюто си:

1. Малабсорбция на витамини. 2. Обриви по кожата. 3. Често главоболие и мигрена. 4. Стомашно-чревни проблеми. 5. Промяна в настроението (тревожност, депресия и други). 6. Фибромиалгия (състояние, характеризиращо се със ставни, мускулни болки и хронична умора). 7. Хормонален дисбаланс и безплодие. 8. Неврологични симптоми (световъртеж, чувство на дисбаланс и други). 9. Акне в зряла възраст. 10. Непоносимост към лактоза.

В „Нов английски журнал по медицина“, са представени близо 55 заболявания, които могат да бъдат причинени от консумация на глутен, включително остеопороза, възпаление на червата, анемия, рак, болест на раздразненото черво, артрит, лупус, множествена склероза, както и появата на много други автоимунни заболявания. Глутенът се асоциира още с психически и неврологични разтройства, такива като безпокойство, депресия, шизофрения и други. Разбира се, не всички заболявания са пряко свързани с консумацията на глутен, но е хубаво да наблюдаваме промените в организма си и при първи симптоми да се консултираме с лекуващия лекар.

Още по темата: