Какво ново при новите Samsung Galaxy Note 5 и Galaxy S6 edge+

1
Добави коментар
arbalet
arbalet

Samsung представи двата си нови смартфона от висок клас – Galaxy Note 5 и Galaxy S6 edge+. Двете устройства споделят голяма част от хардуера си, но според компанията са насочени към различни потребители.

Galaxy Note 5 е за хора, които работят с множество приложения. Той разполага с нова, подобрена версия на стилуса S Pen, който вече се изважда от корпуса на телефона чрез пружинен механизъм. Стилусът е по-прецизен и позволява писане дори и по изключен екран. Аргументът – така е възможно бързо и лесно да се водят записки, които след това да се запаметяват. Друга характеристика на Note 5 е корпусът от метал и стъкло, което на гърба е извито, за да може устройството да е по-лесно за работа с една ръка.

Galaxy S6 edge+ пък е насочен към феновете на мултимедията и дизайна. Устройството е почти идентично на вид с обикновения S6 edge, просто е по-голямо. Металът на корпуса е по-здрав, за да устоява на натоварванията.

В хардуерно отношение двата смартфона са почти идентични. Те използват 5.7-инчови Super AMOLED екрани с резолюция 4К. Устройствата разполагат с 4GB оперативна памет и процесори, които за сега Samsung не разкрива. Вероятно, идентични като с тези на S6 – осем ядрени Exynos.

Вградената камера на задния панел е с 16MP сензор и за двата модела. Тя разполага със система за оптична стабилизация, която работи в комбинация и с дигитално стабилизиране на картината при запис на видео, което е с 4K резолюция. Galaxy S6 edge+ и Note 5 имат и функция за стрийминг на живо от телефона директно в YouTube.

И двете устройства разчитат на Android 5.1 Lollipop. Те разполагат и с еднакви батерии – 3000 mAh, които имат функция за бързо безжично зареждане. Тя осигурява пълно зареждане на батерията за 120 мин. Samsung обяви, че залага на бъдеще, в което няма да има кабели и ще е съвсем нормално да оставиш телефона си на масата или бюрото и той да започне да се зарежда.

Като цяло двата смартфона не предоставят революционни промени. Те следват стратегията на Samsung за повишаване на качеството на изработка и подобряване на хардуера. Компанията се надява, че по-ранното представяне на устройствата, около месец преди следващия iPhone ще им даде достатъчно време да спечелят потребителите.

Интересна новост е Keyboard Cover за Note 5. Това е малка хардуерна клавиатура, която се прикрепя към телефона и може да се използва вместо екранната. Когато не е необходима, просто се поставя на гърба на устройството, като това я изключва автоматично.

Продажбите на моделите започват още следващата седмица в САЩ, като за останалите държави дебютът ще е скоро след това. През есента ще започне и поетапното активиране на платформата за мобилни разплащания Samsung Pay.

Освен това Samsung показа и демо клип на новия умен часовник Gear S2. Той ще бъде представен на 3-ти септември т.г. по време на изложението IFA 2015 в Берлин.