Най-хубавите песни за Мария

2
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Подбрахме за поздрав към празнуващите имен ден 12 любими песни за Мария

Казват, че името Мария произхожда от Древен Египет, където означавало „обичана“, а някои го свързват с латинската дума за „море“ – mare.

Едно от най-популярните по цял свят женски имена, което у нас честваме на 15 август – християнския празник Успение Богородично (Голяма Богородица), е възпято в бродуейските мюзикъли, българската естрада, световната попмузика и религиозните песнопения. 

Сред най-романтичните обяснения в любов към Мария е арията на Тони от мюзикъла на Ленард Бърнстейн „Уестсайдска история“, екранизиран през 1961-ва с хореографията на Джером Робинс.

Героинята там е от латиноамериканската общност и през 1999 г. в Maria Maria на Карлос Сантана (с вокалното участие на дуото The Product G&B) се пее: „Напомняш ми за „Уестсайдска история“…

Тази година се навършват цели две десетилетия от излизането на друг латинохит с името „Мария“, записан от Рики Мартин в средата на 90-те.

Сред най-популярните нови хитове с името „Мария“ е сингълът на австралиеца от ливански произход Фейди, който има записана песен (Habibi) дори с нашата попфолк звезда Галена. 

Фронтдамата на „Блонди“ Деби Хари, която наскоро навърши 70, се завърна в класациите в края на ХХ век също с Maria.

В българската естрада също има немалко песни за Мария, а някои от тях се изпълняват и от певици с това име – като Мария Нейкова с този кавър на чужд хит по български текст на Михаил Белчев.

Когато младите мъже служеха по две години в редиците на Българската армия, т.нар. „казарма“, разделяйки се от любимите момичета, Емил Димитров изпя „Сбогом, Мария“.

Най-известните български песни за Мария обаче са на Стефан Диомов. „Тоника СВ“ изпълняват „Мария“ през 1983-та, когато дъщеря му е още малка, а когато пораства, тя вдъхновява и неговата следваща формация „Фамилия Тоника“.

В началото на кариерата си Мария Грънчарова изпява „Аз съм Мария“ по текст на поетесата Маргарита Петкова и музика на Стефан Димитров.

В религиозните песнопения името на Божията майка също се споменава често, а някои от тези химни се изпълняват и до днес, включителн от попзвезди. Два примера: Salve Regina / Oh Maria, изпята като госпъл от хора на монахините в музикалната комедия „Сестра Акт“ (1992) с Упи Голдбърг и Ave Maria на Шуберт, чиято най-известна съвременна интерпретация е на Андрея Бочели.