Съвети при избор на яхта под наем

1
Добави коментар
rikikaka8
rikikaka8

Едва ли има по-подходящ момент от лятото да опитаме нещо ново. Ако никога не сте стъпвали на палубата на яхта или какъвто и да е плавателен съд, то тази статия ще се окаже полезна за вас.

В настоящата публикация ще изложим някои съвети, които да направят избора ви на яхта по-лесен.

Ще започнем с видовете яхти под наем, които може да намерите по родното Черноморие.

Видове яхти

В зависимост от това как се движи дадена яхта:

Моторна – от самото име става ясно, че задвижването на този тип яхти става чрез мотор. Той е мощен и позволява задоволяване на всички претенции на пътуващите. Моторните яхти са подходящи за хора, които нямат опит с ветроходните или не желаят такъв вариант.

Спрямо целите на пътуването по вода се открояват яхти за спокойно плаване и бързоходни яхти.

Тези от първия тип са подходящи за плаване по реки и езера, както и за по-дълъг престой на пасажерите. Скоростта, която развива е до 28 км./ч. Подходяща е за хора, които искат да се насладят на по-спокойното движение, на гледките и на пълноценна почивка, а защо не и на риболов.

Бързоходната яхта развива скорост до 55 км./ч. и е подходяща за хора, които искат да повишат адреналина си. Благодарение на мощните си мотори и гъвкавостта, те предлагат много възможности за емоции. Разбира се комфортът е гарантиран, а в някои случаи става въпрос и за лукс.

Ветроходна – яхти от този тип са подходящи за забавление и създават чувство за романтика и единство с природата. Ветроходните яхти са били един от начините за придвижване още преди векове.

Уменията да се улавя вятъра, опъването на платната, ловкото маневриране може да се струват изморителни на много хора, но опиталите само веднъж от това удоволствие биват запленени. Да укротиш стихиите – несравнимо.

Моторно-ветроходна – това е хибриден вариант, който позволява едновременно наслада от „улавяне“ на вятъра и мощ при нужда.

Катамаран – това е плавателен съд, който се състои от два корпуса. Той е по-стабилен и по-бърз в сравнение с еднокорпусните. Гази по-плитко във водата и са устойчиви на накланяне. Катамараните обикновено имат повече свободно пространство, което може да се оползотвори. Липсата на балансиращ кил позволява да остане устойчив дори на плитко. Закотвени на едно място, те не се клатят, което е много важно за хората, страдащи от морска болест както и за безопасността изобщо.

Детайли

Яхтите разполагат с:

Рубка – това е мястото, където са разположени всички командни апарати (щурвал, навигация, управление на плавателното средство). Тя е помещение, което се издига над палубата и е остъклено.Кокпити – това са местата предназначени за сядане на пасажерите и обикновено се намират в рубката или на палубата.Каюти – налични са при някои модели, а в зависимост от големината на яхтата техният брой варира.

Екипаж

Яхта под наем може да вземете заедно със съпътстващ екипаж, който да улесни или изобщо направи възможно плаването.

Разбира се, ако имате нужните умения и документ, удостоверяващ това, може да наемете само яхтата и да я управлявате сами.

В противен случай, най-важният човек, който ще трябва да наемете е шкиперът (скипър, skkiper). Това е капитан на малки плавателни съдове.

Хранене

Повечето желаещи да наемат яхта носят малко количество храна, която не се нуждае от сложна обработка. Въпреки това, ако не желаете да се занимавате с готвене по време на по-продължителната си ваканция, може да наемете готвачи и персонал.

Веднъж стигнали до идеята да вземете яхта под наем, следващата стъпка е да намерите фирма, която се занимава с това. Там ще може да се възползвате от уменията на хора с дълъг стаж, както и да зададете всичките си въпроси.

Качествената услуга съдържа изчерпателна информация по всички възможни точки – наемане, включени услуги в цената, съвети и други неща за намиране на перфектна яхта.

За да имате по-голямо самочувствие, че знаете какво ви трябва, ще синтезираме накратко предимствата на различните видове яхти под наем.

Предимства на моторните яхти:

Дават възможност за бързо плаване;По-лесни са за управление от ветроходните яхти;Маневрени са и позволяват да се изпълняват виражи.

Предимства на ветроходните яхти:

Удоволствие от „опъване на платната“;Спокойно плаване;Докосване до природата;Романтика.

Яхтите предлагат възможност за „наслада от свободата“. Морската шир е любимо място на хората, желаещи да отпочинат от градския шум и претъпканите курорти.

Благодарение на някои модели яхти под наем, може да се насладите на луксозното усещане да сте на морския бар, без неминуемата шумотевица.