10 факта за турболенцията, които е добре да знаете

5
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

В сезонa на почивките и пътуването свързано с тях, идва и страхът от летене със самолет. Колко често летите и попадали ли сте в турболентност? Знаете ли как е необходимо да постъпите, за да осигурите безопасността си? Явление турболентност се обяснява с попадането под влиянието на вихрови ядра от свободните атмосферни структури.

В популярния непрофесионален език то се определя некоректно и неточно като въздушна яма. Турболенцията се предизвиква от ветрове и в повечето случаи е лесно предвидима. Също така тя може да бъде усетена по време на излитането и кацането на по-малки височини в горещи летни дни, тъй като слънцето затопля земята и се издига горещ въздух, от което въздухът става „неравен“.

Ето и 10 любопитни факта за турболенцията, които е добре да знаете.

1. Като цяло турболенцията е безобидно явление, което е съвсем нормално да се случи при полет, и което не вреди на самолета. Но е изключително важно, при предупреждение, да затегнете коланите веднага.

2. Превозвачите и самолетни компании имат практика да предупреждават за наличието на турбулентност по време на полет. В противен случай, рискуват да бъдат заведени съдебни искания за непредпазливост срещу тях. В повечето случаи пилотите знаят за появата на влошени атмосферни условия и предупреждават пътниците и екипажът.

3. Пилотите са обучени да се справят в случаи на турболенция. За да се предотвратят сътресения, те внимателно проучват климатичните модели, планират и избират най-добрия маршрут, преди всеки полет.

4. Може да се нараните при наличие на турболенция. Това се случва много рядко, но все пак е възможно. Според федералната авиационна администрация в САЩ, има между 30 и 60 такива случаи на година. Като 2/3 от тях са на нараняване на стюардеси, което прави по 20 контузени пасажери от 800 милиона, които летят в Америка всяка година.

5. Турболенцията не може да доведе до катастрофа. Въпреки усещането за пропадане на самолета със стотици метри, в реалност това са само няколко.

6. Съществува обаче и друг вид турболентност, наречен Clear Air turbulence, който е непредвидим, което пък го прави опасен. Тази турболенция се появява при безоблачно небе и перфектна видимост и дава много малко време на пилотите да предупредят за нея пасажерите. Ако искате да избегнете изненадващи сътресения, спазвайте препоръката за закопчан колан по време на полета.

7. Според изследователите, случаите на Clear Air turbulence занапред ще се увеличават. Учените смятат, че причина за това е глобалното затопляне.

8. Децата в скута на родители си, са най-застрашени при турболения. Затова Американската асоциация по безопасност на транспорта препоръчва ползването на детските столчета за коли и при пътуване в самолет и отдавна призовава за одобряването им от авио превозвачите.

9. За да бъде изключена турболенцията като пречка за комфорта на пътниците в момента се работи и се тестват нови технологии, които могат да помогнат самолети избягват сътресения напълно, чрез използване на ултравиолетови лазери, които проучват с импулси въздуха напред.

10. Ако искате да избегнете наранявания от евентуална турболентност, спазвайте инструкцията на пилота и при светлинен сигнал закопчайте колана си. Това е.

Коментари

коментар(а)

Подобни: летища, опасност, самолети