5 YouTube канала, които ще ви направят по-умни

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

„Този инструмент може да обучава, да просветлява; да, дори да вдъхновява. Той обаче върши работа до толкова, доколкото хората са склонни да го използват за всичко това. В противен случай това е една най-обикновена кутия с жици и светлинки.“ Едуард Р. Мъроу.

Когато Мъроу изрича тези думи преди 55 години, той визира под думата инструмент самия телевизор. Днес обаче спокойно можем да видим как твърдението му важи и за самия интернет и по-специално за YouTube – наследникът на телевизията.

В най-големия сайт за видео споделяне е пълно със стотици клипове, които буквално ще ви изумят. Хората в тях задават сериозни въпроси, свързани с Вселената, или правят всичко възможно, за да отговорят на вашите собствени въпроси. Креативни гений от цял свят ще ви потопят в необятния свят на науката, математиката, историята и физиката – или в този ред на мисли, в който и да е предмет, който сте проспали в училище. Предлагаме ви пет YouTube канала, които ще се опитат да утолят жаждата ви за познания. 1. Veritasium Veritasium – производна дума от латинското veritas, истина – разполага с над 120 видео клипа. Каналът е изключително популярен и всепризнат за своята оригиналност и креативност. Приложеното по-долу видео Slinky Physics е може би най-популярното – то е гледано над 1 млн. пъти и е отразено от най-различни медии по цял свят.

2. VSauce

От дебюта си през 2010 г. досега VSauce успя да натрупа над 1 млн. последователи. Майкъл Стивънс – неговият основател и водещ – задава на пръв поглед реторични въпроси. „Какво ще стане, ако всички скочим едновременно? (отговорът на който може да видите по-долу) или пък „Какво би се случило, ако Слънцето изчезне внезапно?“. Той обаче отговаря по един проницателен и изчерпателен начин, който пленява въображението ви.

VSauce доведе до създаването на различни допълнения към канала, като VSauce2 и VSauce3, които се занимават с различни изобретения, научни новини и любопитки.

3. C.G.P. Grey

Колин Грегъри Палмър Грей (C.G.P. Grey) се занимава с най-различни теми – от нарушенията на авторските права до произношението на Уран на английски – с характерно чувство за хумор.

4. MinutePhysics

Тези кратки, но проницателни анимационни видео клипове на Хенри Рейх, обясняват комплексни научни теории, като котката на Шрьодингер и Хигс Бозонът по лесен и разбираем начин.

5. Smarter Every Day

Ракетният учен Дестин (който не разкрива последното си име) си е поставил една конкретна цел – да става по-умен с всеки изминал ден. Искате ли и вие да бъдете като него? Просто гледайте канала му. Дестин се занимава с мистериите на физичния свят, който ни заобикаля, и прави страхотни видео клипове със своята висококачествена камера. Ако не сте гледали „Динамиката на течностите е страхотна“, то веднага поправете тази грешка.