Вкусно у дома с Green Master: маринована сьомга, приготвена на тиган

8
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Здравето е богатство – това е мотото на Green Master. Те смятат, че няма по-голямо щастие и богатство от даровете на здравето, и именно затова се стремят всеки техен продукт да бъде такъв дар. Аз мисля по абсолютно същия начин. Ето защо реших да тествам част от техните домакински съдове за готвене.

Днес ще тествам барбекю-тиган XXL за шницели и риба със стъклен капак (35 х 24 см), като в него ще приготвя ароматна маринована сьомга.

И без да губя повече време, влизам в кухнята и запретвам ръкави. Разбира се, първо да ви кажа необходимите продукти за маринованата сьомга:

– 1 кг сьомга, за предпочитане котлет

* Необходими продукти за маринатата:

– 2 скилидки чесън- 3 с.л. разтопено масло (може и зехтин)- 1 с.л. мед- 1/2 лимон – сокът и настъргана кора- 2 с.л. ситно нарязан магданоз- 1 с.л. ситно нарязана прясна мащерка- черен пипер на вкус – сол на вкус

Започваме с приготвянето. Посоляваме добре сьомгата и добавяме черния пипер. Втриваме внимателно.

В купа смесваме всички продукти за маринатата и ги разбъркваме много добре. Мариноваме рибата, увиваме купата с прозрачно фолио и я оставяме да престои за около един час в хладилника.

След това отстраняваме фолито, подсушаваме рибата от маринатата в малко кухненска хартия и я поставяме в барбекю-тиган XXL.

Запичаме сьомгата по около 1 минута на всяка страна при силно загрят тиган и по 2 минути при по-слабо загрят тиган.

Искам да ви кажа, че подходих с леко недоверие към този тиган, защото всички производители е нормално да хвалят своите уреди. Но барбекю-тиганът XXL е съвсем правилно наричан добър. Даже е много добър. 

С помощта на този широк тиган, могат да се приготвят едновременно големи количества риба, пържоли, шишчета, шницели, зеленчуци и др. Овалната форма съчетава елегантност, ефективност и дълголетие.

Изключително лесен е за употреба. Необходимо е само да загреете леко тигана и да поставите върху нагорещената му повърхност предварително овкусени месо или риба. Незалепващото и незагарящо дъно ви позволява да приготвите всичко това без никаква мазнина. Месото и рибата сами пускат сокове и мазнина, които ще се стекат на дъното на тигана. За това помага и специалното оребрено дъно.

За приготвянето на тази рецепта не използвах капака, но това, което ми прави впечателние при него е, че термоустойчивото му стъкло дава възможност за перфектно задушаване на продуктите. Освен това, няма да позволи на месото или рибата да се разварят, а ще използва естествената марината на продуктите. 

Храната може да се приготви на пара като специално за това, капакът е снабден с парен клапан – можете да допълвате вода (с цел задушаване) или някакъв подходящ сос към съответното ястие, без да отваряте капака, а само да наливате внимателно в улеите, разположени от двете страни на тигана. 

Съдът без проблем издържа на температура до 260° C, което моментално го превръща в един от любимите ми съдове за готвене. А специалната му дръжка не се нагрява, не се плъзга в ръката и може да издържа на високи температури. А какво по-хубаво за един тиган от това?

Но стига вече за тигана, ето и как се получи сьомгата:

Бон апети от мен и очаквайте още вкусни ястия, приготвени в прекрасните съдове на Green Master.