кисели краставички за зимата

1
Добави коментар
petargateff
petargateff

стерилизирани краставички

Активният сезон за зимнина започна и днес правих кисели краставички.

Правя различни видове, тези които правих  са стерилизирани. По принцип всеки, който прави кисели краставички, има рецепта за тях и твърди, че неговите са най-добрите. Е… аз нямам претенциите , че нашите са най-добрите, но определено са много хубави и хрупкави. Имам си тайна, която днес ще разкрия. Количеството, което ще дам в рецептата е за 5 буркана. Вие може да увеличите количеството и да си направите повече.

Необходими продукти за пет буркана кисели краставички:

2 кг. корнишони (по възможност не много едри и по-пресни), сол, захар, цвят копър, лук, чесън, черен пипер, може и дафинов лист, оцет винен 6% (ползвайте истински оцет, а не имитация, ако искате да имате добри консерви през дългата зима).

Приготвяне на кисели краставички:

Измийте добре вашите краставички. Тук ще споделя хитрината си: вземете по-дебела игла за шиене и набодете на три-четири места всяка краставичка. Сложете ги в голяма тенджера и добавете 1 равна супена лъжица сол, 10-12 кубчета лед  и налейте студена вода до покриването на краставичките. Оставете ги за 1 нощ в хладилника. На следващия ден излейте водата и ще забележите колко са твърди и хрупкави. Количеството оцет е до долният ръб на буркана, което в милилитри е 80 мл., но ако обичате по-кисело може и 100 мл. да сложите. Нарежете 2 средни глави лук на едри полумесци. В буркана на дъното сложете 1 цвят копър, 3-4 полумесци лук, 1-2 скилидки чесън (може да не го белите), 1 дафинов лист  (той не е задължителен). Започнете подреждането на … (ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница)
Страници 1 2