В конспирации вярват тези, които не контролират живота си

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

НЛО, рептили, които управляват света, кемрейлс, които ни тровят – това са част от пъстрата палитра заговори, в които вярват мнозина. Психолозите може би са намерили отговора на въпроса: Защо хората вярват в подобни теории.

В теориите на конспирацията вярват хората, за които е важно чувството за контрол. Това е заключението, направено от изследователи от Холандия и САЩ.

„Какво, в името на нашите предполагаеми рептили повелители, убеждава един човек да повярва в теориите на конспирацията?“ – пита Times в статия, представяща новите изследвания на холандски психолози.

Според две нови проучвания, публикувани в списание Applied Cognitive Psychology, любителите на теориите на конспирацията имат нещо общо: те чувстват липса на контрол над живота си.

„Когато започнах това изследване, едно от нещата, което наистина ме удиви е колко много хора вярват в конспиративните теории“, коментира Ян Вилем ван Пройен (Jan-Willem van Prooijen), професор по социология и организационна психология в Свободния университет в Амстердам, проучвал този въпрос в продължение на шест години.

Обикновено теориите на конспирацията изплуват във времена на несигурност и страх: след терористични нападения, финансови кризи, гибелта на известни личности и природни бедствия. Предишни изследвания са показали, че ако хората не чувстват, че могат да контролират ситуацията, се опитват да осмислят и да разберат причините. Тези размишления ги насочват към предполагаеми връзки между събития, при които всъщност няма причинно-следствена връзка.

Сега се оказа, че и обратното е вярно. Увереността в себе си служи за защита от увлеченията по конспиративните теории. Учени разделили 119 души в две групи. На едната група казали да напишат спомените си от периоди, в които изцяло са контролирали ситуацията, а на другата група – спомени за дните, когато са се чувствали несигурни. По този начин, учените са накарали хората в едната група да се чувстват по-уверени, а в другата – по-безпомощни.

След това участниците в експеримента били запитани за отношението им към един строителен проект в Амстердам, който случайно разрушил основите на много къщи. Много хора заподозрели по повод този проект злонамерени намерения от страна на правителството. Участниците от групата, на които било внушено чувство на увереност, били по-малко склонни да вярват в злоумишлен заговор на властите.

Вторият експеримент се състоял в анализ на данни от проучване, направено в Съединените щати през последните месеци на 1999 г., т.е. в навечерието на очаквания „проблем 2000“, за който се смяташе, че би могъл да предизвика срив на компютърните системи. Оказало се, колкото повече един човек се страхува от компютърен срив при прехода към 2000 г., толкова по-вероятно е той да вярва в други видове конспирации като убийството на Кенеди и летящи чинии.

Ако един човек вярва в една конспиративна теория, най-вероятно вярва и в други, смятат авторите на изследването.

Тези резултати се потвърждават от данните от проучване, публикувано миналата година, според което 37% от анкетираните американци смятат, че Министерството на храните и лекарствата на правителството на САЩ умишлено блокира достъпа на хората до природните лекове за рак, защото защитава фармацевтичните компании.