Посланикът на Япония открива изложба в Сливен | Sliven.NET новини

1
Добави коментар
Danida
Danida

Посланикът на Япония открива изложба в Сливен

20 август 2015 09:51, ХГ „Д. Добрович“ (Художествена галерия )

Негово Превъзходителство, г-н Такаши Коидзуми, посланик на Япония в Република България ще открие изложба „Японска гравюра XVII – XIX век“ заедно с инж. Кольо Милев, Кмет на Община Сливен на 21.08.2015г.,петък, в къща „Добрович“, бул. „Цар Освободител“, 13, в 12.00ч.

Изложбата е сред най-хубавите колекции от фонда на Галерията и е показвана в Сливен преди 15 години. Наред с други прояви, тя отбелязва тазгодишното честване на 110г. от основаването на Галерия „Димитър Добрович“. Това е едно от специалните събития през юбилейната година.

Посетителите ще станат свидетели и на чаена церемония със завързани очи, представена от Диди Дойчинова.

 

Живей само за момента,

Обръщай внимание на красотата на луната,

снега, цветовете на сливите и кленовите листа,

разпева на птиците.

Наслаждавай се на виното,

Развличай се.

Не се задълбочавай в нищетата,

Гледай я право в лицето.

Отхвърли унинието.

Живей свободно, пътувайки по течението

– ето това се нарича Укиьо – е.

Асаи Рей

„Разкази за изменчивия свят“, 1661

 

Корените на гравюрата на дърво „укиьо-е“ са в традицията на японското средновековно изкуство.

Под влияние на будизма и даоизма, които идват от континента, японецът възприема като даденост природата така, както е поднесена от нейния създател. Чувства я като част от себе си. Живее с нейните настроения. Човекът усеща себе си като участник в един процес, на който е присъщ стремежът към самоусъвършенстване, към избавление от страданието и достигането на крайната цел – вечният покой и Нирвана.

Майсторите на гравюрата „укиьо-е“ насочват вниманието си към нови за времето си сюжети и теми от заобикалящия свят.

В японското изобразително изкуство и литература всички състояния на човека и явления в природата се предават по особено емоционален начин. Тези качества и високата художествена стойност на гравюрите “укиьо-е” впечатляват артистичните среди в Европа, които ги налагат като модно течение и обогатяват значително пластичния език на европейското изкуство от края на XIX и началото на XX век.

Сбирката „Японски гравюри“ в Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен включва 30 творби от Хирошиге, Хокусай, Кониоши, Кунисада, Тойокуни І, Тойокуни ІІІ, Йошитоса и др. от циклите: „Петдесет и три спирки по пътя за Токайдо“, „Сто пейзажа от знаменитите места в Едо“, „Известни места от източната столица“ /на Хирошиге/;

Снимки