16 места от музикални обложки, които всеки меломан трябва да посети

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

16 места от музикални обложки, които всеки меломан трябва да посети

19.08.2015 г., 17:45

Може би заради услугите за онлайн излъчване на музика като Spotify, или заради дигиталните устройства като iPod, днес изкуството на музикалните обложки не е чак толкова значимо за публиката както преди години. А някога то беше много важна и забавна част от начина, по който хората се докосваха до групите и певците. Илюстрациите на обложките бяха изследвани внимателно и запаметявани завинаги от милиони фенове. 

Британският вестник Telegraph припомня за тези времена. Той събира в галерия някои от най-емблематичните обложки на албуми на популярни състави и солови изпълнители. Тези обложки показват места по света, които според авторите на изданието всеки уважаващ себе си меломан трябва да посети.

Вижте!

1. Oasis – (What’s the Story) Morning Glory?  (1995)
В сърцето на лондонския квартал Сохо се намира улица Беруик, където е заснета обложката на втория албум на легендарната британска група Oasis. Избрана е именно тази улица, тъй като там се намират няколко магазина за грамофонни плочи, които съществуват и до днес. Двамата мъже на обложката са DJ Шон Роули (ляво) и дизайнерът на калъфа на грамофонната плоча, Браян Кенън (вдясно).  2. Боб Дилън – The Freewheelin’ (1963)
Музикалният критик Джанет Мейслин казва, че тази обложка „е вдъхновила безброй млади мъже да се свият, да изглеждат резервирани и да чакат момичето да се прилепи”. Снимката на Дилън и тогавашната му приятелка Сузи Ротоло е една от малкото обложки от онова време, в които естественото държание е предпочетено пред тежкото позиране. Дилън живее на Западна 4-та улица 161 от 1962 до 1964 година.    3. Бийтълс – Abbey Road (1969)
В списъка с тази тема не може да не бъде включена и прочутата улица от едноименния албум на ливърпулците, превърнала се в част от историята на музиката – Abbey Road в Лондон. И до днес може да видите рояците от туристи, които вбесяват лондонските шофьори с опитите си да пресъздадат емблематичната снимка.  4. The Streets – Original Pirate Material (2002)
Частично осветената сграда в предната част на обложката на дебютния албум на британската гаражна банда е Kestrel House на City Road в Лондон.  5. Beastie Boys – Paul’s Boutique
През 1989 година снимка на Ludlow Street в Манхатън, направена от Rivington Street, става корица на втория албум на нюйоркската хип-хоп банда Beastie Boys. Там са живели Лу Рийд и Джон Кейл, а вокалистът на The Strokes, Джулиан Касабланкас, пише песен със заглавието Ludlow St за соловия си албум Phrazes for the Young.  6. Pink Floyd – Animals (1977)
Обложката на десетия студиен албум на британската рок банда включва блестящата електроцентрала Батърсий в Лондон и балон с формата на прасе, завързан между двата предни комина на сградата. Въженцето на балона обаче се къса и той полита нагоре, като по-късно се приземява невредим в Кент, Югоизточна Англия. При излизането на албума електроцентралата все още работи. Дейността й е прекратена през 1983 година, а в момента тече процес по превръщането й в жилищен комплекс за милиони лири. Очаква се обаче легендарните комини да бъдат запазени.  7. Led Zeppelin – Physical Graffiti (1975)
Снимката на две 5-етажни постройки в Манхатън се нуждаела от лека редакция, за да се събере в квадратния формат на обложката, но жилищната сграда все още е разпознаваема. Когато излиза албумът, в мазето на St Mark’s Place 96 имало магазин за дрехи на име Physical Graffiti. Улицата е снимана и във филма на Анди Уорхол, Trash, в телевизионния сериал „Сексът и градът” и във видеоклипа към песента на Rolling Stones, Waiting on a Friend. 8. Rush – Moving Pictures (1981)
Сградата на тази обложка е на законодателната власт на Онтарио в Куийнс парк, Торонто, Канада.  9. Wilco – Yankee Hotel Foxtrot (2002)
Обложката на четвъртия албум на чикагската рок банда представлява снимка на сградите Marina City. Завършени през 1954 година, двете 65-етажни кули на комплекса са архитектурно идентични и оформени като царевични кочани. Тъй като се появяват на обложката на Yankee Hotel Foxtrot, кулите понякога са наричани Wilco Towers. 10. Hundred Reasons – Ideas Above Our Station (2002)
Обложката на дебютния албум на британските рокаджии изобразява стилизирано изображение на Lloyd’s Building на Lime Street в центъра на Лондон. Сградата, където се намира банката Lloyd’s, е водещ пример за радикалната Bowellism архитектура, при която асансьорите и тръбите са от външната страна.  11. Black Sabbath – Black Sabbath (1970)
На едноименния дебютен албум на британската банда Black Sabbath има доста зловеща снимка на мелницата Mapledurham, разположена на брега на Темза в Оксфордшър. Дамата на снимката е неизвестна. Мелницата, която датира от 15-ти век, е снимана и във филма „Орелът се приземи” от 1976 година.  12. Mumford & Sons – Sigh No More (2009)
Посетете King’s Road в богаташкия лондонски квартал Фулъм, за да видите луксозните мебелни магазини, включени в обложката на дебютния албум на Mumford & Sons от 2009 година. Групата позира на прозореца на магазина за френски класически и ретро декоративни мебели Pimpernel & Partners.  13. Дейвид Бауи – The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972)
Снимката за обложката на Дейвид Бауи е правена в една студена януарска вечер през 1972 година на Heddon Street в Лондон. На улицата има и гравирана паметна плоча с името на албума.  14. Саймън и Гарфънкъл – Wednesday Morning, 3 am (1964)
Обложката за дебютния албум на дуото е заснета на платформата на метростанцията на ъгъла на 5-то авеню и 53-та улица в Ню Йорк.  15. Поли Джийн Харви – Stories from the City, Stories from the Sea (2000)
Албумът на Харви е част от любовно писмо, адресирано до Ню Йорк, така че не е изненада, че на обложката е изобразена певицата да пресича 7-мо Авеню на Times Square.  16. Boards of Canada – Tomorrow’s Harvest (2013)
На обложката на първия албум на шотландското дуо след 7-годишната му пауза се вижда хоризонтът на Сан Франсиско. Кадърът е заснет от Alameda Naval Air Station, затворена военноморска база в залива Сан Франсиско. Местата на две от най-високите сгради в града – 345 California Center и 555 California Street, са разменени.