9 признака, че вероятно сте по-умни от повечето хора

2
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Познавате ли се сред признаците

Имали ли сте усещането, че влизайки в стаята, моментално ставате най-умният присъстващ. Или пък да сте се възхищавали на някого колко е умен и как той е най-интелигентният човек в стаята. Има редица фактори, които определят кой колко умствен багаж има. Сами по себе си те не играят сериозна роля, но събрани на едно място…

Вижте 9 признака, които комбинирани, означават, че има голям шанс да сте по-умни от средностатистическия човек: 

Не пушите 

Според едно израелско изследване от 2010 г., сравняващо IQ-то на 20 хил. млади мъже, непушачите имат по-висок коефициент на интелигентност. Средното IQ за мъж на възраст 18-21 сред пушачите е 94, а при непушачите е 101, а за тези, които изпушват по повече от една кутия цигари на ден, средните стойности са 90. Друг любопитен момент от изследването е, че при братя IQ-то на непушача е по-високо. 

Вземали сте уроци по музика

Редица проучвания показват, че музиката помага на развитието на мозъка при децата по няколко начина. Според изследване на вербалната интелигентност на децата мжду 4 и 6-годишна възраст от 2011 г. се показва благотворното влияние на уроците по музика. Учените открили, че само след месец уроци по музика вербалната интелигентност на децата се увеличава значително.

Ако пък сте записали 6-годишното си дете на уроци по пиано, след 9 месеца то ще е значително по-интелигентно от връстниците си, които са ходили на друг вид или на никакви уроци, показва изследване от 2004 г.

Възможно е обаче и причинно-следствената връзка да не е такава. Проучване от 2013 г. всъщност показа, че при децата, които са отличници и се справят най-добре в учението, има по-голяма вероятност да бъдат записани на уроци от родителите си. 

Вие сте първото дете 

Най-големите деца обикновено са по-умни от братята или сестрите си, като причината за това не е генетична, а психологическа. Начинът, по който родителите общуват с първото дете, е по-различен от този със следващите. Това е и причина те често да са по-успели в живота. 

Не сте дебели 

През 2006 г. е публикувано изследване на френски учени, според което хората с по-малко мазнини в тялото си се справят по-добре с тестовете за интелигентност. В продължение на пет години те изследвали общо 2200 души, като им давали тест за интелигентност. Изследването показало, че хора с висок процент на мазнини в тялото (не повече от 20%) могат да се справят с 56% от въпросите в тест за запомняне на думи спрямо 44% при хора с процент мазнини над 30%. 

При по-пълните анкетирани се забелязва и спад на резултатите, когато тестът е направен отново след 5 години. Тогава техният резултат е спаднал до 37,5%, а при хората с нисък процент мазнини резултатите били същите. 

Предпочитате котки пред кучета 

Изследване от 2014 г. показва, че хората, които предпочитат котка за домашен любимец, се справят по-добре на тестове за интелигентност. 

Виж още: 6 хобита, които ще ни направят по-умни

Били сте кърмени 

Това показват данните от две различни изследвания, направени във Великобритания и в Нова Зеландия. В тях са изследвани общо 3 000 деца. Според резултатите кърменето помага за увеличаване на IQ с почти 7 пункта при деца, които имат специфичния ген FADS2. Този ген контролира усвояването на мазнини и може да помогне на децата да оползотворят веществата от кърмата по-добре, което помага на развитието на мозъка. Учените в момента проучват по-подробно връзката между гена FADS2 и кърменето. 

Използвали сте леки наркотици 

Изследване от 2012 г., в което са участвали 6000 британци, родени през 1958 година, показва връзка между високо IQ в детството и използването на наркотици като възрастни. То показва, че децата с високо IQ имат голяма вероятност да използват някои наркотици по-късно в живота. 

Пишете с лявата ръка 

Изследване от 1995 г. показва, че левичарите са по-способни на креативно мислене. Статистика показва, че сред архитектите и музикантите преобладават хората, които пишат с лявата ръка. 

Високи сте 

Изследване на Принстън показва, че още от ранна 3-годишна възраст по-високите деца показват тенденция да се справят по-добре с всякакви тестове. 

Виж още: 15 неща, от които се затъпява

Източник: Profit.bg