Съвети и полезна информация при пътуване в чужбина на граждани на ЕС

19
Добави коментар
DSTours
DSTours

 Съвети и полезна информация за граждани на ЕС

 

 

Като граждани на ЕС пътуването на българите в страните членки е по- лесно и достъпно. Всички знаем, че не са ни нужни нито задграничен паспорт нито виза, но какви са правата ни и каква закрила в чужбина можем да ползваме, остава на заден план и при необходимост често се оказваме неподготвени. ЕК ги е обобщила в 6 раздела, които ще ви представим на кратко тук.

 

 

 

Консулска помощ в чужбина В случаите на загубени документи, злополука, арест или  при евакуация в страна извън ЕС, всеки гражданин на България (или на всяка страна от ЕС) има право на консулска помощ, дори ако страната му няма дипломатическо представителство там. Съветваме ви преди се отидете на почивка в чужбина, проверете в сайта на ЕК дали България има представителство в страната, в която ще пътувате. 

 

 

 

Спешна помощ при пътуване в чужбина

Ако имате нужда от спешна помощ (линейка, пожарна или полиция) по време на пътуване в страни от ЕС, можете да се свържете с 112 безплатно. Спешният телефонен номер за съобщаване за изчезнали деца е 116 000. Преди да тръгнете на път не забравяйте да си издадете Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК)- става бързо и безплатно. Ще ви е нужна при болест или злополука в страните от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Швейцария, където имате право на медицинска помощ. Лечението ще бъде на същите цени и условия като за здравно осигурените граждани на съответната страна. Още един съвет- направете си застраховка Помощ при пътуване в офисите на Ди Ес Турс, където ще получите подробна информация от нас, като агент на застрахователен брокер. 

 

Туристически пакети

Закупуването на туристически пакет от агенция включващ няколко услуги обикновено е по- лесно и изгодно, а и спестява време. В този случай ЕС е обобщил правата на пътуващите (които не важат, ако сами закупувате отделни услуги). Имате право на пълна информация преди резервацията, право на прехвърляне на резервацията на друг човек, ако титулярът на резервацията не може да пътува (може да се наложи да заплатите допълнителни разходи). Ако ТО фалира Директивата гарантира право на връщане на платената сума и на репатриране, ако пътуването вече е започнало.

 

Транспорт

Българските граждани, както и всички на ЕС имат гарантирани права във всички видове транспорт, в случай на отменено или забавено пътуване в чужбина със самолет, влак, автобус или кораб. Ако забавянето е голямо, транспортното дружество е длъжно да предостави информация и помощ, или да поеме разноските по настаняване в хотел, при нужда от нощувка далеч от крайната цел, ако пътуването е отменено. Повече за случаите, в които имате право на компенсации, можете да намерите в сайта на ЕК.

 

Пътуване в чужбина с автомобил

На всякъде в ЕС можете да използвате Свидетелството си за управление на МПС, ако то е издадено в държава – членка. Преди да отидете на почивка или екскурзия в чужбина, със собствен автомобил (или ако смятате да използвате кола под наем), не забравяйте да проверите валидността на шофьорската си книжка, тъй като не можете да използвате временно свидетелство или удостоверение. Гражданската отговорност на автомобила също важи в рамките на ЕС. В случай на произшествие трябва да попълните европейски протокол.  Трябва да се свържете със застрахователя си преди да напуснете страната, за да уточните подробностите около обезщетението и покритието на вашата застраховка.

 

 

 

Потребителски права

Гражданите на страните от ЕС имат право в срок от  14 дни да върнат стоки, купени от разстояние- по интернет, по пощата или по телефона. Както и на двегодишна гаранция, според която продавачът е длъжен да поправи или замени безплатно дефектните стоки.

 

Мита На територията на ЕС няма мита при пътуване от една страна в друга. Данъците (ДДС и акциз) са включени в цената и не дължите допълнителен данък в другите страни от ЕС (но има и изключения). Няма ограничение за това, което можете да купите и да вземете със себе си, когато пътувате между страни от ЕС, стига то да е за лична употреба, а не за препродажба. Ако влизате в България от страна извън ЕС, правилата са различни и по-строги. Всяка държава определя ориентировъчни количества за това дали алкохолът и тютюневите изделия са за лична употреба. Запознайте се предварително със изискванията на всяка страна, които можете да намерите на сайта на ЕК. Незаконно е да внасяте в ЕС месо или млечни продукти, дори и в малки количества, когато се връщате от повечето страни извън Съюза.

 

Пари в брой

Ако влизате или излизате от ЕС с 10 000 евро или повече в брой (или равностойността в друга валута), трябва да ги декларирате пред митническите власти. В рамките на ЕС по принцип няма ограничения за количеството пари в брой, което можете да носите със себе си.

 

 

 

Като граждани на ЕС трябва да сме информирани и да си знаем правата, както и закрилата, която можем да получим в случай на нужда. При закупуването на туристически пакет или услуги от Ди Ес Турс, винаги можете да получите подробна информация и съвет, които ще са ви нужни по време на почивка или екскурзия в чужбина. 

 

Полезни връзки:

Почивки | Екскурзии |  Екзотика | Самолетни билети | Чартъри Германия | Хотели | Други услуги