Селцето, в което няма мъже

3
Добави коментар
boleyn
boleyn

В Северна Кения има едно необикновено селце. Селата по принцип са нещо нормално за най-бедния континент в света – Африка, и милиони ги наричат свой дом. Но село Умоя е специално, защото… то е непристъпно за мъже! При това по основателна причина.

В изцяло женското селище живеят не повече от 50 жени и 200 деца, но всички те имат нещо общо – били са жертва на сексуални посегателства, вариращи от изнасилване до генитално осакатяване. За тях Умоя е сигурно убежище. Според вестник Guardian, селото е основано от 15 жени през 1990 година, след като британски войници нахлуват в страната и изнасилват много от жените, които срещат по пътя си.

Зад бодливата ограда на Умоя тези жени са свободни да живеят на спокойствие и да правят неща, които другаде не биха могли.  

Силна подкрепа на селото оказва неправителствената организация Umoja Women, която набира средства от името на жителите, обикновено от дарения.

Въпреки че в някои държави се наблюдава спад в насилието срещу жени – като например Нигерия, където гениталното осакатяване, засегнало над 130 милиона момичета бе забранено наскоро, пътят напред все още е дълъг. През 2013-2014 г. в Кения случаите на изнасилване и други сексуални посегателства достигат рекорден брой – 46 253.

В Умоя жените намират спокойствие насред повсеместния хаос.

Източник: APlus.com