Правят карта на спомените в мозъка с помощта на смартфон

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Спомените ни са толкова различни и многообразни, колкото е самият живот, но общото за тях е, че са свързани с времето и мястото на формиране, пише Tech Times. С помощта на смартфони, закачени на врата на доброволци, учени са открили, че физическото местоположение на спомените в мозъка се базира на тези два компонента, съобщава агенция „Фокус“.

Виж още: Първите ни спомени се зараждат по-рано, отколкото предполагаме

Смартфоните са заснемали фотографии в продължение на един месец, предоставяйки информация за времето и местата, където участниците в експеримента са формирали определени спомени – на лекция в 9 часа, например, по време на следобедна разходка в кампуса или при почерпка със сладолед с приятели в края на деня.

По-късно учените са активирали тази спомени, показвайки на доброволците фотографии, като в същото време са наблюдавали мозъчната им дейност с функционален ядрено-магнитен резонанс (fMRI). Сравнявайки местоположението на предизвиканата в мозъка дейност – спомена – с данните за действителните време и място на заснемане на фотографията, учените са изследвали спомените по нов начин.

„За пръв път сме в състояние да проучим спомени от реалния живот в толкова обширен пространствен и времеви мащаб“, казва Пер Седерберг от Щатския университет на Охайо.