Най-скъпата кукленска къща в света

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Това своеобразно произведение на изкуството не е по джоба на всеки родител!

Най-скъпата кукленска къща в света е Astolat Dollhouse Castle, оценявана на $8,5 млн. „Сградата“ тежи повече от 360 кг и е висока близо три метра.

Тя се намира в частни ръце и досега не е показвана пред публика, но тази Коледа я излагат в Ню Йорк с благотворителна цел.

Музейната ценност разполага с 29 стаи, вкл. магьосническа кула, винарска изба, библиотека, оръжейна и бална зала. Интериорът е обзаведен с 10 хил. предмета за бита, изработени от занаятчии по цял свят, вкл. произведения на изкуството, мебелировка, бижута, кукли, животни, коли – и скъпоструващи антични миниатюри.

Някои от най-забележителните? Миниатюрен портрет, нарисуван с четка с един-единствен косъм, бебешки роял за над 7000 долара и Библия, издадена през 1811 г.

Кукленската къща е изработвана от майсторката на миниатюрите Илейн Дил в продължение на 13 години през 80-те, а за вдъхновение й служи „Лейди Шалот“ от британския поет Алфред Тенисън. След това тя възлага обзавеждането на занаятчии от цял свят, вкл. дърводелци, стъклари, златари. Полюбувайте се на резултата!