125 години от рождението на Дюк Каханамоку

2
Добави коментар
boleyn
boleyn

Можем ли да се доверим на Google

Компанията, започнала от изследователския проект на двама студенти, днес разполага с милиарди активи и предлага множество услуги, като се опитва да ни предложи опора в почти всеки аспект от нашия живот.

 

През 2015 година Chrome обслужва над милиард потребители, което го прави най-известният уеб браузър в света.

Gmail вече е една от най-известните и гъвкави пощи днес, а Google предлага функциите текстообработка, създаване на слайдшоу и електронни таблици. Намерил е своето място сред смартфоните, облачните услуги, навигацията, а дори и са изобретили самоуправляващ се автомобил.

 

В днешно време е много трудно, ровейки се из мрежата да не попаднем на услуга или продукт от Google, било то дори да се логнем автоматично с gmail или google+ акаунта си.

 

Като цяло, това е една страхотна компания, водеща ни към бъдещето, постигнала това, което множество не са успели и спечелила доверието на масите. Тогава защо да не им се доверим, като изглежда, че знаят какво правят и ги е грижа за потребителите.

Те дори не крият, че автоматични системи сканират имейла ни и определени бисквитки им разрешават да проследяват и използват нашите данни от сърфиране. И това не изглежда като да притеснява повечето потребители.

 

Как така Google събира нашите данни от сърфирането ни в интернет?

 

Времената са такива, че трудно можем да повярваме, че търсачките работят изцяло в наш интерес. Съвсем натурално е за хората и компаниите да искат да припечелят нещо или поне да получат компенсация. Google не таксува потребителите си за повечето услуги, които предлага.

 

Но как изкарва пари, предлагайки изцяло безплатни услуги?

Една алтернатива са даренията, но те далеч не биха стигнали да покрият всички разноски, нито пък рекламните кампании. Изводът е, че компанията продава информацията на своите клиенти, които са наистина много.

 

Крис Хофман обяснява, че Google събира и съхранява информацията ни в бази данни, като дори ни създава профил. Ще останете изненадани колко много ваша информация  складира корпорацията. Тази информация често се прибавя към информация, добавена от други бази данни, като по този начин се създава пълен и детайлен профил на дадения потребител.

 

Какъв по-добър начин да научиш какво харесва и търси един човек, от историята му в търсачката. Google дори признава, че съобразява рекламите, които ни показва с предпочитаните от нас сайтове.

Това е само първата стъпка от всички, които компанията предприема, за да прави милионите си. Разбира се, ако имате желание, можете сам да продавате информацията си, за да изкарвате пари, но ви гарантираме, че дори няма да се приближават до тези, които печели Google.

 

Ами, когато съм инкогнито?

 

Режимът „инкогнито” в Chrome служи само за едно. Да не се запазват бисквитките и историята ви на търсене, но само след като прозорецът е затворен. Това не означава, че сайтовете не могат да проследят вашето IP или, че информацията ви е криптирана.

Това, което търсите ще продължи да се следи от Google. Режим „инкогнито” не предотвратява това.

 

Но информацията, която складират се продава само на рекламодатели, нали?

 

Не цялата.

Някаква част от информацията се продава, но по-голямата част се използва от Google за негови собствени цели. Ако желаете, той може да получава потребителски статистики и сигнали за сривове. И въпреки, че това би трябвало да става по секретен начин, все пак се съдържа системна информация и кои действия са предизвикали срива.

 

Ако им е наредено, Google няма да имат почти никакъв проблем да предадат информацията ви директно на правителството. Ако имат заповед, не могат да ви защитят.

Също така Законът за Електронните Съобщения доста улеснява правителството да получи желаната информация, дори без нужната заповед. Въпреки това, Google твърди, че ще приема поръчки за информация само под определени обстоятелства и ще се опитат да ги ограничат.

 

Chrome достатъчно безопасен браузър ли е?

 

Що-годе. Поне е по-безопасен от Internet Explorer.

 

Напоследък имаше нарушения на безопасността и сайтовете бяха принудени да увеличат сигурността си. Въпреки това, те продължават да бъдат хаквани и всеки ден потребителите са подложени на риск тяхната персонална информация, като адрес или номер на кредитна карта, да попадне в грешните ръце.

Понякога хакерите дори могат да управляват компютъра ви, след като сте посетили страница, изложена на риск.

 

Google предоставя защита чрез специален софтуер, който се прикачва към търсачката и предпазва страниците от външен достъп до информация и памет.

Има и допълнителна защита, наречена SPDY (спийди), която обаче е разрешена за само 2,8% от сайтовете и въпреки, че не прави голяма разлика, трябва да бъдем доволни, че я има.

 

Трябва ли да се доверим на Google спрямо надеждността на Chrome?

 

Засега, да. Не ни се вярва Google да изостави търсачка, която милиард хора използват, дори има стимул да интегрира в нея най-новите технологии, за да стане още по-конкурентна.

Chrome използва SPDY, за да направи страниците по-бързо зареждащи. Проблем, който при HTTP се проявява доста често, досадно е и бави работата значително. Други търсачки като Mozilla Firefox и Safari също използват SPDY, създаден от Google, което допринася за вече здраво изградената им репутация на иновативна и креативна компания.

 

Можем ли да се доверим на Google и да го използваме и занапред?

 

Днес Google е на стойност от около 350 милиарда долара, а акциите им в този момент вървят за около 660 долара. Като изключим нормалните скокове и падежи на акциите, през последните няколко години цената им главно се е качвала.

 

S&P са дали оценка на Google АА, като за сравнение, рейтингът на САЩ е АА+. Това е едно много високо ниво на икономическо доверие, което не ни изненадва, след като корпорацията е вървяла само нагоре от 2009 година.

 

Google преживяха кризата през 2008 и се завърнаха по-силни от всякога, така, че поне можем да сме сигурни, че е компания, която няма да изчезне без борба.

 

Злодей ли е всъщност Google?

 

Това трябва да решите вие сами. Зависи каква е вашата персонална дефиниция на злодейство. Но трябва да се вземе предвид, че дори да смятате Google за компания, търгуваща с човешките права и личната информация на хората, може би това е бъдещето на повечето технологични компании. Анонимността, обещана ни от Интернет, все повече ще започва да изчезва.

 

Разбира се, законите все още се борят за правата и свободите на потребителите, но те са безсилни срещу огромни компании като Google с милиарди активи, които виждат създаването на личен профил като средство за забогатяване. Докато нашата лична информация струва пари, компаниите ще правят всичко възможно да я използват.

 

Струва ли си доверието, което гласуваме на Google?

 

На никоя корпорация не можем да се доверим изцяло. Google не прави изключение. Можем да сме сигурни, че ще поддържат Chrome в най-добро състояние, а също така и, че ще можем да използваме услугите им още няколко години. Но това е всичко.

 

Не можем да им се доверим да оставят информацията ни поверителна. Не можем също да им се доверим да не сканират имейлите ни или документите ни в облака да не изчезват. Не можем дори да сме сигурни, че няма да изтрият профила ни, когато решат.

 

Единственото, което можем да направим е да им изпращаме колкото може по-малко информация, да използваме други търсачки, като Mozilla Firefox, която е  с отворен код, или по други начини да се опитаме да защитим всичко персонално. Но личната информация все повече става общоизвестна и Google доста спомага за това.