Жените в Саудитска Арабия гласуват за първи път

3
Добави коментар
boleyn
boleyn

Ureport

Жените в Саудитска Арабия гласуват за първи път

©EPA/БГНЕС

За първи път в историята на Саудитска Арабия жените могат да започнат да се регистрират, за да гласуват, съобщи CNN.

Според местните медии жените ще могат да гласуват и да се кандидатират за местните избори през декември т.г. Ходът се смята са крачка напред за борците за правата на жените в страната, която е тежко критикувана за отношението си към представителите на нежния пол.

„Това е нещо ново за жените. Сигурна съм, че жените ще имат различно мнение и мисли. Много съм щастлива“, каза неназована жена пред саудитската държавна телевизия „Екбария“.

Официалната регистрация на гласоподавателките за вота започна на 22 август, а кандидатите ще могат да се регистрират след 30 август, се казва на сайта на саудитското правителство. И двете дати бележат началото на участието на жените в изборите през декември. Те обаче ще участват само във вота за местна власт.

Изборите са първата възможност за жените да гласуват, откакто през 2011 г. покойният крал Абдула нареди на жените да се дадат повече права за участие в политиката. През 2013 г. Абдула издаде и декрет за мандата на Консултативния съвет, кралски орган за съветване, според който 20 на сто от състава му трябва да е от жени.

Критиците смятат промяната за незначителна, скромна и недостатъчна.

Страната продължава да е монархия, управлявана от семейство Сауд. Местните избори в Саудитска Арабия запълват половината от местата в общинските съвети, а останалата част се избира от краля.

От 1930 г. насам официалната религия на Кралстовото е стриктна интерпретация на сунитския ислям. На база на тълкуванията си върху религията страната създава неформално установена система за предпазване на жените.

Така правата им се ограничават. Например на жените в Саудитска Арабия не се позволява да шофират, да пътуват, или да ходят на училище без мъжки придружител.