Турция отива на предсрочни избори

2
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Очаква се до няколко дни да стане ясна точната дата на предсрочния вот, като това най-вероятно ще е 1 ноември

След провалените преговори за съставяне на правителство в Турция, президентът Реджеп Ердоган обяви, че в страната ще бъдат проведени предсрочни парламентарни избори. Като евентуална дата за провеждане на изборите се посочва 1 ноември.

Съгласно конституцията на Турция предсрочни избори се насрочват в случай на невъзможност за сформиране на коалиционен кабинет в течение на 45 дни след връчването на мандата на лидера на партията, която е победила в последните избори.

Това са бъдат първите предсрочни избори в историята на Турция до момента. 

До тях се стига, след като на 7 юни управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) не спечели достатъчно гласове, за да състави самостоятелно правителство. Преговорите с опозицията започнаха преди месец, но в последствие не доведоха до нищо.

„Въпреки проведените преговори с всички партии, коалиционно правителство не можа да бъде сформирано. Поради тази причина президентът взе решение да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори“, се казва в съобщение на сайта на президентството, споделено след края на 3-часовата среща между Ердоган и председателя на парламента Исмет Йълмъз.

До избирането на нов парламент в Турция ще управлява временно правителство, сформирано от членове на ПСР и прокюрдската Партия за демокрация на народите (ПДН). 

Другите две парламентарно представени партии – левоцентристката Народно-републиканска партия и националистическата Партия на националното движение – отказаха участие в кабинета. Възможно е техните квоти да бъдат заети от безпартийни министри. 

Източник: „Хюриет“