Графити художникът Банкси отвори „шокиращ“ увеселителен парк

2
Добави коментар
boleyn
boleyn

Мистериозният графити художник Банкси откри тематичен парк като никой друг на света, пише в сайта си британската телевизия Channel4.

„Шокиращият парк” Dismaland в Уестън сюпър Меър, Югозападна Англия, включва лодки с мигранти, мъртви принцеси и отличителния мрачен хумор на Банкси.

Още с влизането, на посетителите е гарантирано едно изключително, ужасяващо и забавно преживяване. Фалшивата проверка на входа на Dismaland символизира фалшивите заплахи, от които, според Банкси и поддържниците му, властите ни защитават.

Вътре всяка една творба – представени са над 50 международни художници – представлява изкривена шега с онова, което бихте намерили в крайбрежен увеселителен парк.

В тази своеобразна изложба Банкси се е дистанцирал от графити и уличното изкуство и вместо това е заложил на триизмерните изображения – от въртележката с ездач, който прави лазаня върху един от конете, до тъжната творба, изобразяваща настоящата криза в Южна Европа – лодки с дистанционно управление се пълнят с мигранти.

В имейл за Channel4 анонимният художник, който никога не дава интервюта на живо, казва че при изграждането на парка не е заложил на уличното изкуство, защото е сметнал други неща за много по-интересни.

„Изглежда съм достигнал момента, в който колкото по-малка е ролята ми в изкуството, толкова по-интересно е то.

Художникът определя Dismaland като „фестивал на изкуството, забавленията и началния стадий на анархизма”.

И централният шедьовър в замъка Dismaland ще вбеси не само милите посетители на Disney, но и легионите почитатели на принцеса Даяна:

Банкси е превърнал два емблематични образа в нещо шокиращо, провокативно и емоционално – каляската на Пепеляшка се е блъснала и преобърнала, а принцесата виси безжизнена от прозореца (снимка на творбата можете да видите под статията). 

„Това е тематичен парк, чиято главна тема е, че тематичните паркове трябват да имат големи теми”, казва Банкси в съобщение до медиите.

Dismaland отваря врати за посетители тази събота. 4000 билети от по 3 лири ще бъдат налични всеки ден до края на септември за гостите на този „семеен тематичен парк, неподходящ за малки деца”.